Изложбата „Убавка и Костика – скулптура и живопис“ очаква ценители

0
955
Убавка Тончев и Константин Симеонов - Костика

Изложбата „Убавка и Костика – скулптура и живопис“ ще бъде открита днес, 15 октомври, в галерия “Дориан“ в Плевен. Доказаните и всепризнати творци винаги успяват да впечатлят публиката с майсторство, прецизност, послание.  
Убавка Тончев е родена в Топли дол, Сърбия. Завършва Националната художествена академия в София със специалност „Скулптура“, след което идва в Плевен и започва творческият й път, на който се отдава изцяло вече 40 години.

Със съпруга си Константин Симеонов – Костика, който също е скулптор, са един от най-колоритните творчески тандеми от групата на плевенските художници. Творят и живеят в град Долни Дъбник, където освен ателие имат и собствена леярна, за да няма чужда намеса в творческия процес. Произведения на Убавка Тончев са притежание на световни галерии и частни колекции. Убавка и Костика печелят признание и много награди. Носители са и на престижното отличие на плевенските художници „Художник на годината“ на името на Св. Пимен Зограф.

Освен по 10-ина скулптури на двамата автори, в предстоящата изложба ще бъдат показани и около 30 живописни творби, дело на Костика. Официалното откриване на експозицията е в 18 ч.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here