Изложбата „Преди Гутенберг и след това“ ще бъде представена в Творителница „О’Писменехъ!“ в Плевен

0
644
Йоханес Гутенберг

Изложбата „Преди Гутенберг и след това“ ще бъде представена в Творителница „О’Писменехъ!“ (ул. „Петко Каравелов“ 8 А) в Плевен от 3 до 28 февруари. Тя е посветена на Йоханес Гутенберг – създател на системата за тиражиран книгопечат и поставил началото на индустриалната и просветна революция в света. През 2001 г. Гутенберг е обявен за Личност на второто хилядолетие, а 2018 е провъзгласена за Година на Гутенберг по повод 550 г. от смъртта му и 620 г. от рождението му. Бележитата дата беше отбелязана в цяла Европа с множество събития, посветени на живота и делото на този велик човек, който променя света.

Единственото събитие в България, което отбеляза тази годишнина, беше изложбата „Преди Гутенберг и след това“, която създаде художникът Диян Павлов – Джими, в Творителница „О’Писменехъ!“ – със съдействието на Община Плевен и Регионалния исторически музей – Плевен, в който тя беше експонирана. Същата година експозицията беше представена в Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – София и в Регионалната библиотека „Стоян Чилингиров“ – Шумен.

„Настоящата изложба в Творителница „О’Писменехъ!“ е една малка част от цялата експозиция, с която отбелязваме 3 февруари – на този ден през 1468 г. Гутенберг напуска този свят, и даваме възможност на плевенската публика да се запознае с личността и делото му“, уточнява Джими.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here