Изложбата „Нито с нея, нито с него“ за Ангел Спасов предизвика огромен интерес в софийската галерия „Средец“ и престоят й се удължава

0
642
Ангел Спасов - изложба

Изложбата „Нито с нея, нито с него“, посветена на 135 г. от рождението на Ангел Спасов“, предизвика огромен интерес в софийската галерия „Средец“ при Министерството на културата и престоят й там се удължава до 30 март. Тя се съпътства от каталог, в който се публикуват за първи път редица документи и произведения на художника.

Проектът се осъществява от ХГ „Илия Бешков“ – Плевен, с финансовата подкрепа на Община Плевен и www.izkustvo.bg и с любезното партньорство на Рeгионалния исторически музей в Плевен. Плевенската публика имаше привилегията да види първа експозицията през ноември 2019 г.

След столицата, първата мобилна изложба, част от четирите предстоящи до честването на 140 г. от рождението на обичания от поколения плевенски творци художник, продължава да пътува и да бъде представяна в страната. До момента интерес са проявили от галерии в Габрово, Русе, Велико Търново, Лом, Добрич и Варна, като заявките продължават.

Експозицията се фокусира върху два ярко застъпени в творчеството на автора образа – този на жената, увековечен в скулптура, и собствения му лик, запечатан през годините от него самия в живопис и рисунка. Изложбата е среща с художествения свят на Ангел Спасов и пътя до раждането на творбите му – от началната идея, често извлечена от някоя от стотиците пощенски картички, които той е разменял с родственици и приятели и е колекционирал, през предварителните щрихи и ескиза до овеществяването в гипс, керамика, бронз.

Но експозицията е и възможност за досег до образа на художника – до колекцията от автопортрети, в които той често използва фотографски образи, при това в много случаи създадени от самия него. Казано с езика на днешния ден – това е галерия от автопортрети, създадена на основата на феномена selfie, но със средствата на фотографската техника от първата половина на ХХ в.

Днес в колекцията на Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен се съхранява не само почти цялото творчество на Ангел Спасов – скулптури, живописни платна и рисунки, даващи възможност да се проследи пътят му на художник – от първия до сетния му дъх, но и целият му личен архив – от статива, върху който вае своите тримерни образи, през личната му библиотека до огромната издирена, събрана и опазена до днес кореспонденция от и до него.

По експозицията работят Антония Караиванова, Пламен В. Петров, Рамона Димова, Наташа Ноева, Александра Гогова, Цветан Игнатовски, Сенка Симеонова, Иван Велчев, Александър Сахатчиев. Куратор е Пламен В. Петров.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here