Изложбата „Нито с Нея, нито с Него“ с работи на скулптора Ангел Спасов ще гостува на столичната галерия „Средец“

0
825

Изложбата „Нито с Нея, нито с Него“ с работи на Ангел Спасов (1884–1974), която беше открита на 12 ноември 2019 г в ХГ „Илия Бешков“ в Плевен, ще гостува на галерия „Средец“ при Министерство на културата на Р България. Експозицията ще бъде открита на 18 февруари, вторник, от 18 ч. Това е първата от галериите в страната, откъдето започва мобилният и дългосрочен проект за представяне на европееца Ангел Спасов – скулптор, художник, войник, учител и светло име в художествената история на град Плевен.

Вернисажът представя темата за жената в творчеството на видния български творец. Тя е муза, тя е вечна, тя е трансформираща се в различни роли, тя е изваяна в скулптура. Другият акцент е автопортретът – творецът запечатва през годините собствения си лик в живопис и рисунка.

Представени са фрагменти от личната кореспонденция на скулптора с неговата вдъхновителка Недка Кисьова, изобразена в скулптурата „Макче“. В изложбата грее с непреходен блясък и сила на внушението прекрасната „Пиета“ на забележителния скулптор, експонирани са и други негови популярни и по малко известни работи, както и лични вещи.   

Ангел Спасов - Пиета
Макче

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here