Изложбата на Алцек Мишев в Националната художествена галерия предизвика огромен интерес сред творци и ценители

0
1402

Дългоочакваната изложба „Акуи–Милано–София“ на художника Алцек Мишев в Националната художествена галерия – Двореца в София предизвика огромен интерес сред творци и ценители. В 13 зали са експонирани над 140 произведения, които представят автора в неговата многоизмерност и безграничност и дават представа за неговата забележителна международна кариера. Събитието е подготвяно в продължение на 2 години по повод 80-годишнината на твореца. Изложбата с подзаглавие „Голямото завръщане“ беше открита с вернисаж снощи, 24 септември 2021 г, и може да бъде посетена до 21 ноември 2021 г.

Алцек Мишев е роден през 1940 г. в Дупница, а прадядо му е Иван Зографски от с. Кочериново – един от художниците, които са изрисували и реставрирали Рилския манастир през XIX век. Завършва живопис в Националната художествена академия през 1966 г. Негова изложба е свалена през 1971 година, поради модернистичен почерк, което го мотивира да напусне България, тъй като творческата свобода за него е изключително важна.

Тръгва пеша от София за Италия и след множество перипетии се озовава в Милано. Заради прочутия му пърформанс “Преплуване на Атлантическия океан” (1979 – 1982) биографията му се украсява със слуха, че е избягал от режима с плуване, за да търси творческа свобода.

Творецът бързо става част от културния живот на Милано. Още през 1976 г. в книгата „Европа – Америка – различните авангарди“ на Акиле Бонито Олива, представяща най-влиятелните 30 европейски и 30 американски художници, от българските творци са включени единствено Алцек Мишев и Кристо.

Алцек Мишев не се побира в никакви рамки – той е живописец, концептуален артист, пърформър, експериментатор, авангардист, музикант, лектор… В настоящата експозиция в София са представени най-значимите му проекти: „Преплуване на Атлантическия океан“, „Как може да се лети с плавници“, „500 лица“. Интересно е да се отбележи, че проектът „500 лица“ е реализиран в градска среда – между рекламни платна, и по своята същност се превръща в първата социална мрежа – 25 години преди появата на Фейсбук.

За съжаление, големият творец не успя да дойде от Италия за откриване на изложбата в София, но неговите идеи, теми и проекти говорят вместо него и въздействат с неописуемата сила на изкуството на свободата – онази творческа свобода, която всеки артист жадува от дъното на душата си.

Авторът присъства в артпространството и чрез видео, в което представя големите си творчески проекти, илюстрирани чрез интересни архивни кадри. Алцек Мишев признава, че иронията и самоиронията го съпътстват през целия му творчески път. Разказва и за музикалните си проекти, реализирани в партньорство с виртуози като Людмил Ангелов – пиано, и Теодосий Спасов – кавал.

Представените творби в настоящата изложба са изключително различни една от друга и показват ключови периоди от творчеството на автора. Мащабите са също толкова многообразни, както и материалите, с които работи. Жанровете са многобройни, авангардният дух изненадва и впечатлява, но живописта, все пак, заема особено и водещо място в творчеството му.

Голямото завръщане на Алцек Мишев в родината се реализира от Националната художествена галерия с финансовата подкрепа на Италианския културен институт в София и в сътрудничество с Арт фондация „Дома“. Куратори са Иво Милев и д-р Боряна Вълчанова.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here