Изложбата “Избрано от IX-я Международен фото салон Пловдив” 2022 ще гостува в Плевен

0
296
IX-я Международен фото салон Пловдив” 2022 

Изложбата “Избрано от IX-я Международен фото салон Пловдив” 2022 ще гостува в ХГ “Илия Бешков” в Плевен на 18 август. Откриването ще е в 17,30 ч.

Престижното културно събитие се провежда за девета поредна година. Организатори са Антон и Любка Савови в партньорство с Община Пловдив. Петчленно жури от двама чужденци и трима българи разглежда и оценява всички фотографии. Председател е Бранислав Бркич от Сърбия, а членове са Алла Соколова от Франция, Юлий Василев, Александър Иванов и Никифор Тодоров от България. В изданието участват 267 автори от 33 държави, представени са 3 374 фотографии във всички 6 раздела. За финалната селекция журито оценява 798 фотографии на 210 участници от 31 държави. Официалното откриване пред публика на селекция от наградените фотографии и награждаването се състояха на 13 август в Пловдив – на площад “Римски стадион”. В експонираната изложба са включени наградени фотографии от 85 автори от 24 държави.

Голямата новина за българската фотография е, че Най-добър автор в салона, който получи официалната значка на FIAP, е Мирослав Момински, EFIAP/b – той е оценен и като най-добре представилият се български автор. Плакетът „Награда за най-добро участие в салона“ от Фотографското общество на Гърция (HPS) отиде при Явор Мичев, AFIAP, а Почетната диплома на Община Пловдив беше за кадър на Женя Маджарова – Петрова от Бургас. 

Най-добрите фотографии спечелиха 190 индивидуални награди, 11 награди (по статистика) за автори и 2 за фотогрупи и клубове. Този богат награден фонд отличи най-високо творбите на общо 100 автори от 25 държави – от Аржентина, през страни от Европа, Азия, Африка, та чак до Нова Зеландия.

Най-високото отличие, Купата на IX МФС Пловдив 2022 е за фотография на Арун Моханраш от Англия – той спечели и Плакета за най-добре представил се чуждестранен автор (от организатора).

Организаторите поощриха с кристален плакет фотография на Мирослав Момински, EFIAP/b, който бе подгласникът на голямата награда „Купата на салона“.

Информация: IX-я Международен фото салон Пловдив” 2022

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here