Изложба в памет на акад. Светлин Русев откриват в родния му Плевен

0
739
Изложба

Изложба в памет на акад. Светлин Русев ще бъде открита в родния му Плевен. Събитието ще събере ценители на изобразителното изкуство от града и страната на 15 юни, понеделник, от 17.30 часа в Артцентър „Плевен“ и ще представи мащабни творби на изявения български творец.

Сред организаторите на проявата са приятели на видния художник, общественик и преподавател, като проф. Десислава Минчева, проф. Станислав Памукчиев, проф. Ивайло Мирчев и др. Поводът за изложбата е рожденият ден на Светлин Русев – 14 юни (1933 г.), който той по традиция отбелязваше със своя изложба, и две години от смъртта му – 26 май 2018 г. съорганизатор на проявата е Община Плевен.

„Експозицията е като реплика на миналогодишната изложба, която направихме в София. Няма да има много картини, но ще се знакови. Ще вземем 3 или 4 големи платна от фонда на ХГ „Илия Бешков“ в Плевен. Ще включим една картина, част от триптих – частна собственост е. Ще участва един автопортрет, който е собственост на Нешка Робева. Ще занесем и други негови работи, между които портрет на Светлин Русев с майка му“, сподели за „Духът на Плевен“ проф. Десислава Минчева.

В изложбата ще бъдат показани и интересни текстове на Светлин Русев за художници, за изкуството и за живота въобще, както и слова на писатели, общественици и приятели за него самия.

Ще бъдат излъчени и два интересни документални филма за твореца – на Петя Тетевенска и Атанас Киряков. „Филмите са много хубави. Разчитаме, че и в Плевен ще има интерес към тях“, коментира още проф. Минчева.

Изложбата ще бъде открита от проф. Ивайло Мирчев. „Ние с Ивайло сме студенти на акад. Светлин Русев, а после вече и асистенти и преподаватели в Националната художествена академия. Още от студентските ни години тръгнаха едни по-специални отношения с него. Имаме много спомени заедно, даже сме свързани с Плевен, защото акад. Русев ни заведе там на практика – прекарахме близо месец там, рисувайки“, спомня си проф. Минчева.

По повод откриването на специалната експозиция в памет на акад. Светлин Русев ще бъде отворена за посетители ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“, която по принцип е затворена в понеделник.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here