Изложба със стари книги за Освобождението на България и ордени и снимки на опълченци представя в Плевен събитието „При българския корен“

0
2050
Самарско знаме

В духа на Националния празник на България – 3-ти март, в Плевен ще бъде представена Изложба за Руско-турската освободителна война (1877-78), която включва стари книги – първи издания, със спомени на опълченци и книги за войната, ордени, снимки на опълченци и копие на Самарското знаме. Експонатите са от личната колекция на проф. д-р Георги Байчев, специалист хирург и онколог в Клиника “Гръдна хирургия” на ВМА. Любовта му към българщината го провокира да издирва и събира първи издания на литературните ни класици, както и литература на чужди български и чужди автори за историята на страната ни. Колекцията му днес наброява повече от 300 тома и продължава да расте.

По време на предстоящата експозиция публиката ще може да се докосне до: „Записки по българските възстания” от Захари Стоянов (том 2 – 1887, Русе, Н. Л. Каравелова и сие, 389 стр), „История на Априлското възстание” от историка на Българското възраждане Димитър Страшимиров (том 3 – 1907, Пловдивска окръжна постоянна комисия), „Турските зверства въ България” от големия приятел на Бъгария Джанюариъс А. Макгахан (1880, превод Ст. Стамболов, Я. С. Ковачев, 175 стр), „Български ужаси и Источний въпрось” от Уилям Гладстон (1881, Д. В. Манчовь, 50 стр.), „Българското Опълчение въ Руско–Турската война 1877 – 1878” от командира на Първа бригада на Българското опълчение Фьодор де Прерадович (1884, „Славянинъ” 344 стр.), „Българското Опълчение в Освободителната руско-турска война” от знаменосеца на Самарското знаме Стефан Кисов (1902, Бр. Прошекови, 510 стр.), „Българското Опълчение въ Освободителната война (1877 – 1878)“ от Министерство на войната (1935, София, 73 стр.), „Спомени на генерала Гурко от време на Освободителната война с портрета му“ от Д. В. Хранов (преработено и доп. изд. С., Печатница К. Г. Чинков, 1902, с. 41), „Страданията на българите и Освобождението на България през 1877-78“ от Георги Г. Димитров (издава Георги Г. Димитров, 1899 г) и „Поеми – Епопея на забравените” от патриарха на българската литература Иван Вазов (1850 – 1921) – второ допълнено издание от 1904, Олчева книжарница, 224 стр).

Експозицията може да бъде видяна по време на събитието „При българския корен“, което е част от културния форум Плевенска артсцена „Измерения“ и се организира от Сдружение „Духът на Плевен“ под егидата на Медицински център – Клиничен институт за репродуктивна медицина „Св. Елисавета“ с управител доц. д-р Емилияна Конова. То ще се състои на 2 март от 19 часа в ресторанта на хотел „Ростов“ и ще срещне публиката с народния певец Димитър Керемедчиев, гайдаря Христо Христов, Танцов ансамбъл „Чародейка“ с художествен ръководител и хореограф Десислава Цветкова – Русева, с уникалните мартеници и бродирани ризи на сестрите Димка Дилкова и Галя Йошовска, както и с диалога през вековете на Иван Вазов, в чиято роля ще влезе актьорът Адриан Филипов, и писателката и поетеса Ивелина Радионова.

Входът за събитието е свободен.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here