Изложба с живопис, скулптура и пастели на Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика ще бъде открита в Плевен

0
192
Убавка Тончев - Костика

Изложба с живопис, скулптура и пастели на именитите плевенски творци Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика ще бъде открита в Плевен. Художественото събитие ще е на 21 март 2024 г., в Артцентър “Плевен”, от 18 ч.

По традиция артистичното семейство се представят в общи експозиции, а така творческият дух на Костика продължава да присъства ярко и осезаемо в културното пространство не само на Плевен, въпреки че той напусна този свят през 2019 г.  

Доказаните и всепризнати творци винаги успяват да впечатлят публиката с майсторство, прецизност, послание. Убавка Тончев е родена в Топли дол, Сърбия. Завършва Националната художествена академия в София със специалност „Скулптура“, след което идва в Плевен и започва творческият й път, на който се отдава изцяло вече 40 години.

Със съпруга си Константин Симеонов – Костика, десетки години са един от най-колоритните творчески тандеми от групата на плевенските художници. Творят и живеят в град Долни Дъбник, където освен ателие имат и собствена леярна, за да няма чужда намеса в творческия процес. Произведения на Убавка Тончев са притежание на световни галерии и частни колекции. Убавка и Костика печелят признание и много награди. Носители са и на престижното отличие на плевенските художници „Художник на годината“ на името на Св. Пимен Зограф.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here