Изложба с тъкани произведения на приложното изкуство откриват украинката Ирина Николова и нейните ученици в Плевен

0
1413
Ирина Николова

Изложба с тъкани произведения на приложното изкуство ще открият украинката Ирина Николова и нейните ученици в Плевен. Събитието е по повод навършване на една година от отваряне на нейната Школа по тъкачество в Детски образователен и йога център „Еделрайз“ (площад „Свобода“ 19, комплекс „България“, ет. 3).

Експозицията е наречена „Учител и ученици“, ще представи най-добрите работи на малките автори и тяхната преподавателка и ще бъде открита на 1 март в 13 часа. Ще бъдат връчени грамоти и малки подаръци на изявените творци през годината. Заинтригуваните от тъкачеството посетители ще могат да се включат в работилница за изработване на мартенички гривни, а накрая за всички ще има почерпка с хубав чай и бисквити. Експозицията може да бъде разгледана до 7 март 2020 г. в Детски образователен и йога център „Еделрайз“.

Ирина Николова е народен майстор по тъкачество на Украйна. Гоблените й изобразяват природата, хората, животните на родната страна, орнаментални композиции, които приличат на тези, вплетени в българските килими, пейзажи, изображения с 3D ефект, тъкани кукли с украински носии, както и българи с традиционни северняшки носии, по-модерни творби, кукли талисмани и др. Има призови отличия и е участвала в множество експозиции в Украйна и в чужбина, а в Плевен се представи със самостоятелна изложба на тъкани гоблени на 24 януари 2019 година.  

Творческата й биография е много богата. Тя е родена в Кировоград, Украйна, където завършва Музикалното училище със специалност „Музикално изкуство“. Придобива и специалност „Преподавател, ръководител на оркестър“, която завършва с отличен успех. В продължение на 10 години (от 1994 до 2004 година) учи в Художествения колектив-студио „Тъкачество“ към Центъра за работа с деца под ръководството на заслужилия майстор на народното творчество на Украйна Александра Пренко. С произведенията си участва в многобройни национални и международни конкурси, на които талантът й е забелязан и оценен.

Завършила е Киевския национален университет за култура и изкуство със специалност „Музикално изкуство“ с бандура. След това придобива степен „магистър“ по специалността „Музикална педагогика и възпитание“ в Киевския национален педагогически университет „Михайло Драгоманов“ и получава квалификация за учител по вокал, музика и художествена култура.

В периода 2012-2017 г. Ирина е част от трио бандуристи „Заграва“, които печелят много конкурси в Украйна и по света. Освен инструменталист и певица в триото, Ирина е и композитор на музика за състава. Съвсем скоро пък й предстои да издаде Сборник с музика за бандура за деца.

Голямото признание за майсторството й в областта на тъкачеството идва за нея през 2014 година, когато е отличена със званието „Народен майстор по тъкачество“ на Украйна. Съвсем естествено натрупаният опит прераства в методически умения за обучение и през 2016 г получава квалификация „Ръководител на кръжок – методист“. Ирина става член на Националната организация на майсторите на народното изкуство на Украйна през 2017 г. Същата година – на 14 февруари, тя и нейните ученици откриват изложба в Киев, която жъне голям успех.

От няколко години Ирина Николова живее и твори в Плевен, където създава семейство. Тя е част от Хор „Гена Димитрова“, в който музикалният й талант намира подобаваща реализация.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here