Изложба “Книжно синьо” подредиха в Регионалната библиотека в Плевен

0
245
Изложба

В Регионалната библиотека “Христо Смирненски” в Плевен подредиха изложба “Книжно синьо”, представяща различни книги в синьо от фонда. Експозицията е първата от поредицата “цветни изложби”, които предстои да представи екипът на библиотеката. На вниманието на читателите ще бъдат предложени разнообразни четива в определени цветове.

Авторите на оригиналната идея припомнят, че корицата на книгата е това, което привлича. “Когато видиш интересна корица в книжарницата или библиотеката, проявяваш желание да вземеш книгата и да прочетеш за какво се разказва.

Изборът на правилните цветове при дизайна на корица на книга е от съществено значение. Всеки цвят провокира различни настроения. Някои жанрове “си вървят” със собствена палитра. Ярките корици не само привличат читателския поглед, но и създават отношение и очаквания за съдържанието на книгата. Книгите със сини корици привличат вниманието по-ярко от останалите”, поясняват от Библиотеката.

Синьото е цветът на необикновеното, приказното, загадъчното и единственият цвят, който има собствена история. Тя е свързана с научни изобретения, търгови, случайности и огромно любопитство. Синьото има и малко, но много важна част от историята на изкуството.

В своята “История за цветовете” Гьоте описва въздействието на синьото така: „Този цвят упражнява особено, почти неизразимо въздействие. Обичаме да съзерцаваме синьото не защото ни се натрапва, а защото ни привлича.”

Художникът Ив Клайн е искал да създаде свой собствен цвят и е бил обсебен от синьото. Старанието и предприемчивостта му дават резултат и през 1955 г. и той открива уникален интензивен ултрамарин, синтез на небето и земята: International Klein Blue. Художникът го разработва със съдействието на химически експерти, дори собственикът на известната френска фабрика за боя “Адам” се включва. IKB никога не се произвежда промишлено, но става централна тема в творчеството на Клайн. През 1960 г. Ив Клайн прави цвета си запазена марка, като регистрира формулата за направата му във френското посолство, споделят интересни факти във връзка с изложбата “Книжно синьо” от РБ “Христо Смирненски”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here