Изключителен многотомен труд на проф. д-р Аксиния Джурова и книга за колекционерството на проф. Валери Стефанов представят в Плевен

0
503
ХГ "Светлин Русев"
ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев"

Поредицата „Изчезваща памет. Срещи по пътя“ – І-VІІ том, от проф. д-р Аксиния Джурова и „Колекционерството. Страст и ценност“ от проф. Валери Стефанов ще бъдат представени в Плевен. Срещата на авторите с публиката ще е на 8 октомври, петък, от 17.30 ч. във  ХГ Дарение – Колекция „Светлин Русев“.

Поредицата „Изчезваща памет. Срещи по пътя“ на проф. Джурова съдържа спомени за срещи и събития, белязали нейния път. Първите три тома включват предимно погледа на „другия“ – впечатления на чужденци, посетили страната ни, и на българи, които са живели и са се реализирали извън нея.

IV-VII том включват срещите и разговорите на авторката с над 140 български художници от поколението между двете световни войни до днес. Писателката споделя, че тези срещи и портрети са нийният личен прочит на времето. Всеки от томовете е богато илюстриран с репродукции на творби на художниците, които са представени, включен е богат снимков материал на самите тях.

Проектът „Изчезващата памет. Срещи по пътя“, I-VII том, е дело на издателство „Класика и стил“ – София, (2018-2020) и се реализира с подкрепата на Георги и Ваня Зъбчеви, Фондация „Елена и Иван Дуйчеви“, Фондация „Пчелен кошер“ – Иван Сариев.

Работата по многотомника стартира през 2012 г. и се осъществява със съдействието на Силвия Кавданска, Ваня Зъбчева, Никифор Харалампиев и участниците в него – общо около 200 души. Графичният дизайн е дело на Тахсин Ахмед и Радослав Георгьовски.

За творбата си „Колекционерството. Страст и ценност“ авторът проф. Валери Стефанов споделя: „Колекционерът е пожелал не просто някакви предмети, но и определен начин на живот. Той се е приютил трайно в дома на своята страст и отказва да го напусне. Там е неговият истински живот…“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here