Историята на еленчето Ву вдъхнови за творчество ученици от ОУ“Св. Климент Охридски“ в Международния ден на толерантността

0
480
деца

Историята на еднорогото еленче Вундаба, наричано за кратко Ву, вдъхнови за творчество ученици от 4 „б“ клас на ОУ“Св. Климент Охридски“ – Плевен, в Международния ден на толерантността – 16 ноември. Те си изработиха картонени корони с един рог, които поставиха на главите си, и така демонстрираха, че харесват себе си и приемат с уважение всички, които са различни по един или друг начин.

Творческото занимание беше провокирано от занятие в края на миналата седмица на тема „Различие и толерантност“ в клуб „Българче“, създаден за занимания по интереси по наредбата за приобщаващо образование на МОН. Четвъртокласниците се запознаха с откъс от книгата “Моите красиви рога“ на Радослава Николова и бяха завладени от историята на еленчето с един рог и голямо сърце Вундаба, което им преподаде важни уроци по толерантност.

В приключенията на главния герой всяко дете може да открие себе си, ако някога се е чувствало различно или неразбрано. В чувствителната и наивна душа на еленчето се крие неосъзната мъдрост и сила на духа, които докосват и вълнуват малките читатели по неповторим начин.

Плевенските ученици разсъждаваха не само върху въпроси за съдбата на Ву и отношението на връстниците му, но и върху аналогични ситуации сред тях самите. Така те за пореден път достигнаха до извода, че толерантността означава приемане, търпение, уважение и разбиране.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here