Иновативно: Плевенчаните от “Околобългарско” обединяват обществената енергия в неполитическата организация “Движението”

0
423
Движението

Плевенските младежи и техни съмишленици от успешния проект “Околобългарско”, който си спечели хиляди почитатели, оповестиха нова и оригинална национална инициатива. Тя е неполитическа, нарича се “Движението” и има за цел да обедини хората в България, които са готови да се борят срещу несправедливостите в страната, за да допринесат за положителна промяна.  

“Преди 3 години обиколихме страната като “Околобългарско” и видяхме с очите си част от проблемите в страната. Срещнахме се с дейни българи, които променят родното си място към по-добро. Заснехме вдъхновяващите им истории и събрахме всичко в първия ни късометражен документален филм. Видяхме и чухме достатъчно – време е да направим следващата крачка. Нямаме намерение да гоним нито власт, нито лични облаги. Имаме кауза, която да следваме. Искаме да обединим всички хора и групи като нас, защото заедно сме по-силни”, се казва във видеообръщението на създателите на организацията.  

Те припомнят, че гражданите трябва да имат потенциала да реагират ефективно във всеки случай, в който политик, бизнесмен или някой друг предприеме неприемливи за обществото действия.

“Смятаме, че в сегашните условия гражданите не могат да защитават интересите си, защото нямат инструментите, чрез които да се организират ефективно. Това си пролича на миналогодишните протести, чиято цел – оставката на правителството, не беше постигната. За да се промени това, са необходими механизми за организиране и координиране на действията на граждани, неправителствени организации и други части на гражданското общество. Тези механизми лежат в основата на “Мрежата”, която е проект на “Движението”, поясняват от организацията.

В “Мрежата” могат да се включат всички, които искат по честен начин да се развиват и живеят в България, като осъществяват много по-голям контрол върху действията на политици и властимащи.

Участниците в тази структура ще получават едновременно известия за различни колективни действия, в които да се включат, а техният ангажимент ще е да участват в тях. Конкретните активности ще се планират от “Движението” и ще са съобразени с конкретен актуален казус или обществена ситуация.

“Има над 200 метода за промяна на обществото чрез колективни действия. Протестът е пример само за един от тях и има чисто символно значение. “Мрежата” ще използва всички тези методи”, добавят иницrаторите на иновативната обществена организация.

Участниците в “Мрежата” не е необходимо да се обвързват с членуване в „Движението“, но който желае, би могъл да кандидатства за такова, като това ще му даде възможност да участва в обсъждането на инициативи и вземане на решения.

Една от първите активности, които организира „Движението“ в края на лятото на 2021 г. в Плевен, беше „Твоето мнение има значение!“. Тя даде шанс на плевенчани да покажат, че не са апатични относно проблемите на града им и да споделят както това, което ги радва и им харесва, така и нещата, които биха искали да се променят.

Платформата на “Движението” във Фейсбук е на адрес:

https://www.facebook.com/TheMovementBG

околобългарско
Младежите от „Околобългарско“.

*******

През 2018 г. петима младежи – предимно плевенчани, обединиха енергия и вяра около идеята си, че ситуацията в България може да бъде променена единствено от обикновените хора, само когато всеки намери съмишленици за решението на конкретен проблем. Те са Ванин Нейков, Антонио Йорданов, Жанин ал Шаргаби и Виктор Цолов, а от 2019 г. към екипа им се присъедини и Антонина Лозанова. Те са създателите на проекта „Околобългарско“ – за българщината и добрите примери. Със собствени сили и средства през 2018 г. обиколиха България, за да чуят от хората какви са проблемите им – от най-малките до големите.

Фокусираха се върху позитивните примери и ги събраха във филм, който достигна до 300 000 души. Позитивните реакции на зрителите ги вдъхновиха да продължат проекта и през 2019 г., като през ноември излезе поредният документален филм – „100-годишна граница“, който беше преведен и на английски език.

По време на втората си обиколка петимата младежи посетиха ключови за българската история райони, които страната ни е изгубила след Ньойския мирен договор. Сто години след една национална катастрофа, екипът на проекта видя как живеят хората, останали оттатък границата – в Западните покрайнини, и им даде думата, за да разкажат за събитията, за съдбите си и да споделят ценностите, в които не са спирали да вярват. 

Филмът получи високи оценки не само за професионалното му създаване, но преди всичко за неговото съдържание – исторически правдиво и интригуващо поднесено. Особено ценни са разказите от първо лице на потърпевшите, споделените им вълнения, болки и откровения, които докосват сърцата на зрителите.

Широката обществена подкрепа, която срещнаха инициативите на креативните младежи, им дава увереност да продължат, докато не видят българското общество такова, каквото е в представите им – честно, справедливо, сигурно и проспериращо.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here