Археологическа сензация в Перу: Древна култура на 5 000 години преобръща историята на Латинска Америка

0
565
Перу - културата Карал

На фона на объркания заради пандемията от Ковид – 19 свят, в Перу се случва нещо необикновенно в стил „Индиана Джоунс“, информира специално за „Духът на Плевен“ журналистът и пътешественик Георги Христов, който живее в Перу втора година. След 25 години усилен и неуморен труд на перуанската археоложка Рут Шади и екипа й, на 19 ноември 2021 г. перуанското Министерство на културата откри първия виртуален музей в страната. Той е посветен на обект, който преобръща наопъки представата, която човечеството има за древната история на Латиноамериканския континент. 

Само допреди 50 години в училищата на Перу и университетите по света се преподава, че испанската колонизация донася цивилизацията в Латинска Америка. Това отдавна е опровергано, но с последните находки в Карал вече се знае, че преди 5 000 години, на север от Лима, в плодородна долина е процъфтявала изключително интересна цивилизация, която се равнява по постижения на тази в Месопотамия и Древен Египет и се развива по същото време. Пирамидални структури, стройна социална организация, фино изкуство и множество други прелюбопитни открития тотално преобръщат остарелите ни представи.

Намерени са статуетки на жени с уникални прически, грим, дрехи, както и единствено по рода си изображение на лечителка с 28 пръста! Едно от най-впечатляващите неща е фактът, че жените са заемали централно място в социалното устройство на живота и две необичайни статуетки обиколиха световните агенции преди няколко години, в които мъж гледа със страхопочитание към жена с уникален външен вид на богиня. 

След като хиляди години са били засипани от пясъците по недружелюбните брегове на Тихия океан, днес наяве излизат потресаващи факти за „Перуанския Вавилон“ и всичко това вече може да се разгледа в супер модерния виртуален музей, който правителството на Перу откри във виртуалното пространство преди дни:

https://www.zonacaral.gob.pe/museo/caral/

*******

Пътешественикът Георги Христов e автор на книгата „Душата ми на пътя“, която беше представена и в Плевен на 30 ноември 2019 г. при огромен интерес.Четивото включва пътеписи и лирични отклонения, както сам ги определя авторът. Сборникът е съставен от 11 пътеписа за България и записки от други странствания по света: автостоп из Турция, по влаковете на Южна Индия, в пустинята на Литва, сред загадките на непознатото Северно Перу и др. Книгата съдържа още черно-бели илюстрации, поезия, есета, разкази, мандали за оцветяване и други изненади за читателите. Една постмодернистична и много близка до съвремието ни форма без форма, която напълно отговаря на характера на автора и неговата скиталческа душа.

Той започва да изучава задълбочено източна философия и шаманизъм на 19 години в Центъра за източни езици и култури на Софийския университет, а чрез тази първата своя книга споделя видяното и осъзнатото от своите пътешествия в над 60 страни по света. „Някъде там, в приключенията си, срещнах и моя най-велик духовен учител – самият живот”, споделя Георги Христов, реализирал себе си в различни професии: от чистач до танцьор в нощен клуб, от книговезец до журналист, от водач на туристически групи до йога инструктор.

Любимата му дестинация е Перу, където открива сходства в символиката на българската и перуанската шевици. Разказва защо за бурятите България е райска земя, какво му се случва на езерото Титикака, защо новозеландка твърди, че тайната за непорочното зачатие се пази в Провадийско. В България реализира интересни срещи с лечител от Перу и с фотографа на местата на силата Мартин Грей, който работи за National Geographic.

Георги Христов
Георги Христов

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here