Илко Иларионов издаде нова книга с пет свои пиеси – премиерата й ще е в Плевен

0
712
Илко Иларионов

Издателство “Захарий Стоянов” издаде нова книга с пет пиеси на драматурга, писател и поет Илко Иларионов. Четивото е събрало обичаните заглавия за сцена „Молба до Господ“, „Земетръс“, „Готината банда“, „Розови облаци“ и “Космонавти”. 

Премиерата ще е на 15 април, в Артцентър “Плевен”, от 17,30 часа и ще е с участието на изявените плевенски актьори Адриан Филипов и Генадий Николов. В събитието ще участва и поетесата Витка Витанова. Те ще представят откъси от пиесите, включени в книгата.

Почитатели на театъра помнят, че шеметната комедия “Космонавти” е създадена специално за звездните актьори Стоянка Мутафова и Георги Калоянчев, които екзалтираха публиката с всяка своя поява на сцените на ДКТ “Иван Радоев” в Плевен и в страната. В постановката участваше и изявеният актьор Васил Попов.

По повод пиесата Георги Калоянчев споделя: „Приятно ми е да играя в тази пиеса на Илко. Той я написа специално за нас. Играем пиесата в Сатиричния театър. Идваме от Варна, от Плевен отиваме в Пловдив, в Стара Загора и се прибираме в София да играем пак в нашия театър. Навсякъде се приема много добре. Хората ни се радват, обичат ни. Но хубавото е, че има такава пиеса, че има такъв автор като Илко.“

Стоянка Мутафова блестеше и в пиесата “Молба до Господ”, където си партнираше с Васил Попов и Иван Доростолски. Преди години тя коментира: “Имам великолепни реплики в „Молба до Господ“ от Илко Иларионов. Говоря с телевизора, а на екрана е един политик: „… Вижте се, бе! Не ви ли е срам? Обещавахте големи пенсии, социални помощи, докато ви пуснем бюлетинката. И после какво? Не ви е срам! А това, че понякога хората умират от глад, пет пари не давате. Не виждате, не чувате. Глухи-и-и! Глухи-и-и! Глухи политици.“ И като се обърна към публиката, тя става на крака.“

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here