Илияна Йотова получи званието „Следовник на народните будители“ – статуетката е дело на плевенския скулптор Венцислав Василев

0
109
Венцислав Василев - Илияна Йотова

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше удостоена вчера с почетното звание „Следовник на народните будители“ от Съюза на народните читалища, информират от Президенството. Тя получи грамота и красива бронзова статуетка, дело на известния плевенски скулптор Венцислав Василев.

Йотова беше отличена за активната си позиция в защита на българската култура и за безусловната помощ за народните читалища. Сред носителите на званието са българският патриарх Неофит, акад. Светлин Русев, акад. Стефан Воденичаров, акад. Антон Дончев, акад. Благовест Сендов и много други.

В благодарственото си слово вицепрезидентът посочи, че духовността, културата и образованието са трите стълба на развитието.

На церемонията на „Дондуков“ 2 присъства и държавният глава Румен Радев, който изтъкна огромния принос на вицепрезидента за развитието на читалищното дело у нас.

За Венцислав Василев

Венцислав Василев е роден на 19 май 1959 г. В периода 1975-1978 г. учи в Художествената гимназия за изящни изкуства в София. Работи в областта на живописта и скулптурата. Негови творби са включвани в представителни изложби на българското изобразително изкуство зад граница. Живее и твори в Плевен. Участва редовно във всички общи градски и регионални изложби от 1981 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here