И Плевен се включва в световната инициатива „Пробуждане с хоро“ на Националния празник на България

0
986
Пробуждане с хоро

И Плевен се включва в световната инициатива „Пробуждане с хоро“ на „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България„, която ще се състои на Националния празник на България 3 март 2020 година. Точно в 12 часа българите у нас и по целия свят ще се хванат ръка за ръка и ще танцуват своя вечен танц, за да създадат за пета поредна година мост на хорото.

Събитието в Плевен се организира за трета поредна година от Сдружение “Зорница” и Клуб за народни хора и танци “Шопско настроение” с ръководител Пламен Иванов. Танцьорите ще поведат хорото на площад „Възраждане“ и канят всички желаещи плевенчани и гости на града да се присъединят към тях.

„Нека навръх Националния ни празник 3-ти март всички българи, у нас и зад граница, заедно да подхванем общобългарско хоро, за да усетим със сърцата си чудото на единението. В тези преломни исторически времена, отправяме призив към всички наши сънародници: нека обединим своите чувства, воля и дух, нека бъдем НАРОД!

Нашата цел е пробуждане на залинялото родолюбие, завръщане към изконните ни традиции и обичаи. Именно чрез тях нашият народ е вървял уверено напред през вековете, доказвайки в мир и в бран правото си на съществуване. Избрахме хорото, защото в него по магичен начин е втъкан съвършения символ на кръга, отразяващ универсалните закони за връзка на човека с Космоса. Хорото е нашето прастаро познание за устройството на света, то е съзиждащ ритуал, а също и ликуване на Духа Български, в светлите празнични дни!“, отправят послание към всички българи по света организаторите на световната инициатива.

„През тези пет години чрез моста на хорото успяхме да свържем емоционално сънародниците ни из всяко кътче на планетата. С годините разширихме спиралата на танца. Хорото рукна като мощна река по целия свят. Увлече млади и стари, професионалисти и любители, за да предадем познанието на готовите да приемат вибрациите на душата, танца и песента на България.

Във времето кръгът на хорото порасна и вече е емблема на българщината, символ на единението, на всичко българско, мило и родно. В „Пробуждане с хоро“ през годините се включиха десетки малки и големи селца и градове. Българите зад граница показаха, че милеят за българското и въпреки, че са далеч, не забравят нито за миг Родината си“, убедени са „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“, които са автори на инициативата „Пробуждане с хоро“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here