Художникът на хилядолетието от Плевенския край Кеазим Исинов открива изложба в софийската галерия „Контраст“

0
1323
Кеазим Исинов

Художникът на хилядолетието Кеазим Исинов открива изложба „Възторженият пантеист“, посветена на 80-годишния му юбилей, в софийската галерия „Контраст“ (ул. „Цар Самуил“ 49). Събитието е на 10 ноември и ще протече като вернисаж от 17 до 19,30 часа с присъствието на автора и куратора Аксиния Джурова. Ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки и предписания.

В експозицията са включени платна от средата на 60-те години на ХХ век до днес, което ще даде възможност на зрителя да проследи дългия творчески път на автора и да потъне в неговия вълшебно-мистичен свят, изпълнен с магия, вълшебство, любов, доброта и хармония.

Казим Исимов е роден в плевенското село Садовец. Завършил е живопис във Висшия институт за изобразителни изкуства „Николай Павлович“. Освен с рисуване, той се занимава и с малка пластика, скулптура и миниатюри. Автор е на над 30 самостоятелни изложби в страната и над 10 по света. През 2005 г. Кеазим Исинов е обявен за художник на хилядолетието, след като печели конкурса „Милениум“ в Холандия на тема „1001 причини да обичам Земята“. Исинов получава престижното отличие в надпревара с 30 хиляди художници от цял свят. Носител е също така на ордена „Св. Св. Кирил и Методий“ за големи заслуги в областта на културата.

Картините му носят доброта, жизнелюбие, мъдрост и послания от един много хармоничен свят. Художникът споделя, че не обича да се повтаря и винаги го води настроението. Творчеството му е богато на теми – пейзажи, портрети на бележити личности, между които художници (Рембранд, Леонардо да Винчи, Микеланджело) и философи, мадони, библейски, митологични и фолклорни сюжети.

Исинов вплита в платната си тайните на богомилите, митовете за Орфей, които сънува и след това интерпретира на бялото платно. За него доктор Замер, директор на Виенското общество за християнско изкуство казва: „Големите художници като Кеазим Исинов са винаги пророци“. Прозвището му „възторженият пантеист“ се ражда много точно в следствие на убеждението му, че художникът трябва да е свързан силно със земята и да черпи сили от нея.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here