Художникът Кънчо Кънчев е носителят на наградата „Св. Пимен Зографски“ за 2022 г.

0
473
Кънчо Кънчев

Носител на тазгодишната награда за творчески постижения „Св. Пимен Зографски“ е художникът Кънчо Кънчев. Доайенът на плевенските художници беше определен да получи отличието след гласуване от всички присъстващи на церемонията по откриването на Есенния салон художници – членове на Плевенското дружество. В началото на събитието Кънчо Кънчев бе удостоен и с още едно отличие – Почетен плакет на Община Плевен, за цялостно творчество и преподавателска дейност. Наградите връчи кметът на Община Плевен Георг Спартански.

Кънчо Кънчев e роден през 1933 г. в гр. Плевен. Завършва Учителския институт „Лазар Станев” и работи като преподавател по рисуване. От 1974 г. редовно участва в регионални и общи изложби с графика и живопис. Прави самостоятелни изложби в Плевен през 1994, 1997, 2001, 2008 и 2009 години. Негови творби са притежание на галерии в Плевен, София, Перник, Добрич, Разград, както и галерии в Полша, Чехия, Словакия, Гърция, Белгия, Германия, Франция, Република Северна Македония, Сърбия и Швейцария. Целият му жизнен път преминава в Плевен и в навечерието на своята 90-годишнина продължава да твори.

Тази година в Есенния салон участват 43 автори със 77 творби в различни жанрове и техники – масло, рисунка, графика, пластика, стъкло, иконопис. Връчването на годишната награда на Община Плевен на името на „Св. Пимен Зографски” започва през 2009-а година, първата носителка е Дарина Маркова.

Информация и снимки: Община Плевен

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here