Художникът Илиян Ангелов ще участва в изложба в рамките на проекта „Арт център Илинденци – приемственост и нови измерения“

0
189
Илиян Ангелов

Плевенският художникът Илиян Ангелов е сред участниците в изложбата, която е част от проекта „Арт център Илинденци – приемственост и нови измерения“. Той се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Визуални изкуства“ и ще бъде открит на 13 септември в обновените пространства на Артцентър „Илинденци“. Организатор на събитието е Фондация „Артцентър – Илинденци“.

Илиян Ангелов е роден в град Каварна на 4 март 1964 г. Завършва Националната художествена гимназия “Димитър Добрович” в град Сливен, а през 1991 г. се дипломира със специалност „Живопис“ при проф. Александър Терзиев във факултет “Изящни изкуства” на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.

От 1991 г. участва в регионални и национални изложби. Има 10 самостоятелни изложби в периода 1992-2021 г. в различни населени места на страната. Създава илюстрации за два романа и участва във всички издания на Бианалето малките форми в Плевен. Включва се в международен пленер и международна изложба в Румъния, както и в други артизяви.

Негови творби са притежание на държавни галерии и частни колекции в България, Румъния, Франция, Германия и Русия. Преподава изящни изкуства в Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен. През 2020 г. изявеният творец представи тематичната си изожба живопис „Писма от морето“ в Плевен и Каварна.

Илиян Ангелов

През 2020 г. Илиян Ангелов беше удостоен с наградата „Св. Пимен Заграфски“, която Дружеството на плевенските художници и Община Плевен връчват от 2009 г. всяка година. 

Основната цел на проекта, в който предстои да участва плевенският художник, е да създаде благоприятни условия за творческо развитие на художници и куратори чрез организиране на майсторски клас в рамките, на който български визуални артисти от по-новото поколение ще имат възможност да създадат живописни произведения заедно със своите ментори – знакови за съвременната ни култура автори, чието влияние се простира в различни сфери на визуалното изкуство.

Участниците в проекта ще обменят идеи и опит в творческия процес, създавайки динамична и витална художествена среда и предпоставки за осъществяване на публичен диалог, свързан с развитието на съвременното визуално изкуство. Това, което придава уникалност на творческия тренинг, са мястото на неговото провеждане, обстановката за работните дискусии и творческият семинар, както и нетрадиционната изложбена среда на „Мраморният град на изкуствата“, като неразделна част от Скулптурния парк „Илинденци“ (до с. Илинденци, община Струмяни).

Останалите участници в проекта са Албена Коева, Калина Христова, Калия Калъчева, Иван Русев, Нина Русева, Ралица Мирчева, Румен Атанасов, Станислав Памукчиев и Слав Недев.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here