Христо Йоцов квартет и „SoulBmoll“ излизат на сцената на Есенния джаз фестивал „Плевен“ 2020 тази вечер

0
456
Есенен джаз фестивал „Плевен“ 2020

Христо Йоцов квартет и „SoulBmoll“ излизат на сцената на Есенния джаз фестивал „Плевен“ 2020 тази вечер. Концертите ще са на обичайното място – в двора на Регионалния исторически музей съответно от 20 и 21 часа.

Христо Йоцов квартет е в състав Арнау Гарофе Фарас – тенор, сопран саксофон, Любo Цанев – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас, и Христо Йоцов – барабани. “Jazz Cats” е създаден през 2016 г. първоначално като клубен проект, вдъхновен от би-боп традицията. Още след първите гигове става ясно, че групата има много по-голям потенциал. Майсторството на четиримата, спойката между тях и високата степен на енергия довежда до обогатяване и разнообразяване на репертоара, което превръща проекта в концертен и фестивален.

През 2017 г. е издаден първият албум “Jazz Cats”, с който групата активно концертира в страната на фестивални и клубни сцени. През март 2018 г. „котките“ изнасят с голям успех концерт в Барселона, родния град на Арнау Гарофе. През 2019 г. свирят на фестивала “Jazz in the Park” в Клуж, както и в клуб „Greenhours” в Букурещ, Румъния.

рез февруари 2019 г. излиза и вторият албум на групата – “Jazz Cats 2”. Пиесите, както и в предишния албум, са отново на Христо Йоцов, като този път музиката има по-фюжън характер. Предстоят много ангажименти както на българска сцена, така и в Европа. В програмата на групата за 2020 г. са включени нови композиции на Христо Йоцов с още по-разнообразна музика.

Защо “Cats”? Това е нарицателно за джазовите музиканти по света. Нещо повече – това е и един вид ценз за ниво и професионализъм. Има и личен мотив – Христо отдавна съжителства с котки и твърди, че познава и разбира тези невероятни създания. Затова и заглавията на парчетата са свързани с различни котешки характери и състояния – “Mystery Cats”, “Lazy Cats”, “Motion Cats”, “Smart Cats” – все неща, присъщи и на човешкия характер и емоция.

Другите участници в джазфеста в Плевен тази вечер са фънк и соул бандата  “SoulBmoll“, която е основана през 2014 година. Съвсем на шега младите музиканти се събират и започват да свирят, като постепенно съставът преминава през няколко метаморфози.


Първото авторско парче на групата е озаглавено “Кажи ми”. Именно с него през 2016 г. печелят първото място в класацията на БНР – „7 в 11“, в категория “Песен на месец ноември 2016”.


След успешния старт всички заедно, с помощта на прекрасните момичета в състава, създават песента “В този ред на мисли”. То се задържа на първо място в класацията БНР Топ 20 цели седем седмици. С това парче идва и една от големите награди, която бандата печели – „Най-добро комплексно представяне” на Plovdiv Jazz Fest.

Стъпка по стъпка, SoulBmoll вървят по своя музикален път и през пролетта на 2019 издават своя дебютен албум, а само няколко месеца след това реализират и сингъла “Огън и лед”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here