Христина Комаревска ще представи новата си поетична книга “Полъх от лавандула”

0
202
Полъх от лавандула - Христина Комаревска

Христина Комаревска ще представи новата си поетична книга “Полъх от лавандула” на 29 юни (четвъртък), от 17 ч., в ХТ Дарение “Светлин Русев”. Изданието е събрало 77 стихотворения и 5 миниатюри, а илюстрациите са картини на световноизвестния испански художник Салвадор Дали.

“Старая се писмено да изразявам емоциите си, да ги споделям с вас, ако имате същата вибрация и ги приемате. Поднасям ги в книга, която подреждам не в хронологичен ред, а по правилата на сложна плетка и желанието да ви стопля, ако харесате крайния резултат. Ad libitum, по желание”, обръща се към читателя авторката.

А за избора на заглавие на книгата споделя, че полъхът на лавандулата е с нея през всички сезони. Като аромат по кожата в мигове на възторг и ужас, през детството и зрелостта. “Лавандула, непреодолима като колендро, жизнеутвърждаваща като жива вода, с която да провидя стълбата от дим, да отмия пепелта от ръцете си в определеното от гонга време и да поема белия лист”, споделя поетесата.

Христина Комаревска е родена в село Одърне, Плевенско. Завършила е Руската езикова гимназия в Плевен и педагогика във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Работила е като репортер и редактор във вестници, издателска къща и телевизия. Автор е на поетични книги, сред които „Горчиво колендро”, „Забранено за влъхви”, „Жива вода”, „Боси пилигрими”, „Душа назаем”, „Шепот на раковина”, “Време за писане”, “Гонг и тишина”, “Стълба от дим”. Миналата година издаде “Дисекция на пилигрима”, която включва лирика и есета за смисъла на битието.

Член е на Съюза на българските журналисти и на Съюза на българските писатели. Носител е на награди от национални конкурси, сред които наградата на Община Плевен за поезия „Рена Попова”. Творчеството й е превеждано на чужди езици в сборници и алманаси. Живее и работи в град Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here