Хор “Гена Димитрова” развълнува публиката с концерта “Оперни вълшебства” по повод 100 години от рождението на Катя Попова  

0
292
Хор

Общински хор “Гена Димитрова” отбеляза 100 години от рождението на Катя Попова с концерта “Оперни вълшебства”. Събитието се състоя снощи през многобройна публика в зала “Катя Попова” в Плевен. Диригент беше Анелия Дечева, а чудесния клавирен съпровод претвори Мариана Мирчева. Съорганизатор на проявата е Община Плевен.

Водеща на музикалния празник беше Милена Йотова, която представи интересни факти за подбраните популярни хорове от оперите „Вълшебната флейта“ на В. А. Моцарт, „Севилският бръснар“ на Дж. Росини, „Любовен еликсир“ и „Лучия ди Ламермур“ на Г. Доницети, „Сицилиански вечерни“ и „Риголето“ на Дж. Верди, „Самсон и Далила“ на К. Сен-Санс, „Фауст“ на Ш. Гуно, „Палячи“ на Р. Леонкавало и др. Публиката научи и интригуваща информация за великите композитори, създали тези произведения.

Беше отдадено и дължимото уважение на световноизвестната оперна прима от Плевен Катя Попова с припомнянето на важни събития от творческия й път. Артистичната й кариера е кратка, но блестяща. Тя пресъздава на сцената повече от 20 роли, участва в над 600 спектакъла, има гастроли в повече от 20 страни. И до днес тя остава една от големите оперни звезди от средата на ХХ век, която за по-малко от две десетилетия дарява на публиката вълнуващи образи на силни и чувствени жени. Катя Попова прави своя професионален дебют през 1947 г. на сцената на Софийската опера в комичната опера “Продадена невеста” на чешкия композитор Бедржих Сметана и в тази връзка Хор “Гена Димитрова” представи жизнерадостния хор от първо действие на тази опера.  

Една от най-успешните роли в кариерата на Катя Попова е Маргарита от „Фауст” на Гуно. Изпълнява я с успех в Софийската опера, в парижката Гранд опера и във виенската Щатс опера. В Златния фонд на Българската телевизия се съхранява запис с нейно изпълнение в тази роля, за която през 1959 година е удостоена с Димитровска награда – I степен, а Хор „Гена Димитрова“ зарадва публиката на снощния концерт с красив валс именно от тази опера.

Зрителите аплодираха щедро след всяко произведение, както и след информацията за композиторите и конкретните хорове от опери. Прозвучаха Встъпителен хор от операта „Любовен еликсир” и Сватбен хор от операта „Лучия ди Ламермур” от Гаетано Доницети, Хор из операта „Вълшебната флейта” на В. А. Моцарт – със солисти Валери Цолов и Ирина Николова, Хор из операта „Самсон и Далила” от Камий Сен-Санс, Хор от първо действие на операта „Луиза Милер” и Хор от пето действие на операта „Сицилиански вечерни” от Джузепе Верди, Баркарола от второ действие на операта „Хофманови разкази” от Жак Офенбах.

Мъжете от Хор “Гена Димитрова” представиха Хор от първо действие на операта „Риголето” от Дж. Верди.

Зрителите аплодираха бурно още Хора от второ действие на операта „Палячи” от Руджеро Леонкавало и Ария на клеветата от операта „Севилският бръснар” от Джоакино Росини – в аранжимент за хор.

На финала изпълнителите поднесоха на публиката обичаната от всички “Наздравица” от операта “Травиата” на Дж. Верди и си пожелаха здраве и любов. Солисти бяха Боряна Бешева и Даниел Меса.

Цветя за артистите бяха поднесени от името на кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here