Хинко Хинков и Иван Велчев – Йово са носители на наградата „Св. Пимен Зографски“ на плевенското Дружество на художниците

0
585

Хинко Хинков и Иван Велчев – Йово са носители на ежегодната наградата „Св. Пимен Зографски“ на плевенското Дружество на художниците. Отличията им бяха връчени от кмета на Община Плевен Георг Спартански снощи при откриване на Есенния салон на изящниците в Художествена галерия „Илия Бешков“. Двамата доказани творци получават по равен брой точки от оценяващите, които решават да дадат две награди тази година. Доказаните плевенски автори са предпочетени сред общо 10 номинирани, поясни Валентин Асенов – Хъкъла, председател на гилдията в Плевен. Другите претенденти за наградата тази година са Сашо Камбуров, Наталия Велева, Орлин Ковачев, Димитър Василев, Майя Ананиева, Илко Илков, Диана Тодорова и Борислав Русинов.

Иван Велчев – Йово призна, че отличието идва неочаквано за него. Благодари на колегите си и им пожела много творчески успехи. Хинко Хинков дойде по-късно на събитието.

Валентин Асенов – Хъкъла (вляво) и Иван Велчев – Йово.

Кметът Георг Спартански пожела на всички присъстващи творци да бъдат здрави, за да продължават да създават красота, да изпълняват своята апостолска мисия да правят деня ни по-лъчезарен, да имат нови творчески успехи и да славят родината ни зад граница, въпреки трудното време, в което живеем. Той честити в аванс и Празника на българските художници, който се отбелязва на 3 ноември – Денят на Св. Пимен Зографски.

Прекрасната артистична атмосфера допълниха по неповторим начин артист-хористите от Общински хор „Гена Димитрова“, които изпълниха жизнерадостните „Funiculi funikula“, „Далечна песен“ от репертоара на поп звездата Маргарита Хранова и „Наздравица“ от операта „Травиата“ на Дж. Верди, а многобройната публика ги аплодира възторжено.

Традиционният Есенен салон на плевенското Дружество на художниците представя 40 автори със 70 творби в различни жанрове на изобразителното изкуство. Организатори на проявата са Дружеството на художниците в Плевен, ХГ „Илия Бешков“ и Община Плевен.

Автор: Иван Велчев – Йово
Автор: Хинко Хинков

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here