ХГ „Илия Бешков“ гостува на галерия „Гъбенски“ в Трявна с 51 гравюри на дърво от Сидония Атанасова

0
839
Сидония Атанасова - гравюра

Художествена галерия „Илия Бешков“ ще гостува на галерия „Гъбенски“ в град Трявна с 51 гравюри на дърво от Сидония Атанасова (1909 – 1994), информира директорката на плевенската галерия Антония Караиванова.

Поканата за изложбата е от Слава Иванова, изпълнителен директор на Националния дарителски фонд „13 века България“. Предстоящото събитие е второ представяне на ХГ „Илия Бешков“ чрез НДФ в рамките на половин година, плод на добро сътрудничество и висока оценка на съхраняваното в плевенските фондове.

Сидония Атанасова е сред основателите на Дружеството на плевенските художници. Работи в областта на пейзажа и фигуралната композиция. Графичното й творчествое свързано преди всичко с гравюрата на дърво и с това тя се утвърждава сред най-значимите майсторина тази графична техника. Голяма част от композициите й са посветени на съвременен Плевен. Изкуството й играе важна роля в утвърждаване на съвременната българска графика. Тематичните й пристрастия са свързани с атмосферата на възрожденските градчета, с бита и историята на народа.

Изложбата в галерия „Гъбенски“ ще бъде открита на 10 март, вторник, от 17 ч. и ще остане до 26 април 2020 г.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here