Експертният съвет по култура осъди остро с Декларация отнемането на 70 000 лева от бюджета на ДКТ „Иван Радоев“

0
1372
Васил Василев, Георг Спартански, Стефан Милев, Стефка Григорова
От ляво надясно: Васил Василев, директор на ДКТ "Иван Родоев", Георг Спартански, кмет на Община Плевен, Стефан Милев, зам.-кмет на Община Плевен, Стефка Григорова, директор на дирекция "Хуманитарни дейности"

Обществено-експертният съвет по култура при Община Плевен на свое извънредно заседание вчера, 4 март, осъди остро отнемането на част от субсидията на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ по решение на общинските съветници в Плевен. На свое повторно заседание на 28 февруари 2020 г те приеха Бюджет 2020 г, в който едно от ключовите решения е финансирането на културния институт да се намали със 70 000 лева от общата трансферна сума 195 000 лв, която от 15 години се осигурява от Община Плевен по силата на договор с Министерството на културата. Точката беше гласувана в комплект с други предложения, като орязването на парите не е обсъждано преди това в постоянната Комисия по култура. По преценка на местните старейшини парите се пренасочват в перо „малки населени места“.

Заседанието по проблема вчера откри кметът Георг Спартански, който изрази категоричното си несъгласие с подобен подход в сферата на културата и добави, че културната общност трябва да е много единна в отстояването на своите принципи, тъй като подобна практика да се реже от парите за култура не е нова, а през последните години плевенчани са свидетели на ликвидирани културни събития с традиции, между които Международното фотобиенале „Фодар“ с домакин ХГ „Илия Бешков“.

Спартански информира, че е получил емоционално писмо от екипа на ДКТ „Иван Радоев“, подписано от 54 актьори и служители, както и от Светлана Димитрова, заместник-главен редактор на програма „Христо Ботев“ в БНР, изказваща възмущението си от решението на Общинския съвет. Той добави, че очаква документалното оформяне на решението за приемане на Бюджет 2020, за да му наложи отлагателно вето. Така съветниците за трети път ще трябва да гласуват финансите на Община Плевен. Ако и тогава кметът отчете, че решението им е незаконосъобразно и нецелесъобразно, ще се обърне към Административния съд, обясни реда на предстоящите си действия той.

И припомни, че миналата година отново имаше опити да се зачеркнат важни събития от културния календар, каквито са Международният симпозиум по скулптура и Брас бенд фестът „От бай Дико до „Тико, тико…“. „Утре ще режат глави поединично, ако културната гилдия не е единна. Имаме един театър и той е с отлични показатели – видно е на сайта на Министерството на културата. И ако културната общност не направи нещо, за да защити интересите му, аз ще направи всичко по силите си“, коментира още Спартански. И добави, че съветниците трябва да преразгледат позицията си, защото липсват аргументи за нея, а и прави впечатление лично отношение към директора Васил Василев, от което страда институцията. „Мутренски подходи нямат място в третото хилядолетие и в седмата по големина община в България, която е дала толкова много в културно отношение. Плевен се прочува по негативен начин, което не ни прави чест. Не знам дали съветниците си дават сметка какво петно лепват на града“, коментира още кметът и заяви, че ще проведе консултации с местни старейшини по групи.   

Виждането му беше подкрепено единодушно от Обществено-експертният съвет по култура при Община Плевен, в който влизат експерти от всички области на изкуството и културата, както и на всички културни институти в града. Позициите си заявиха журналиста Правдолюба Маринова, която поиска оставката на председателката на постоянната Комисия по култура Петя Василева поради некомпетентност, Аня Михова, директор на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“, Малин Решовски, журналист, който коментира, че отделянето на голям процент за култура от Плевенска община е достижение в годините, от което не трябва да се отстъпва, Иванка Делийска, ръководител на Детски хор „Звъника“, Володя Попов, директор на Регионалния исторически музей, Августина Серафимова, музикант, Антония Караиванова, директор на ХГ „Илия Бешков“, Емилия Зорнишка, директор на Регионалния военноисторически музей, Пламен Марков, диригент на Духовия оркестър, Убавка Тончев, скулптор, Иван Велчев, художник и др.

Своите аргументи за неприемане на решението на местния парламент изразиха още директорът на ДКТ „Иван Радоев“ Васил Василев и актьорите Нина Илиева, Мариета Калъпова, Мария Йорданова, както и общинският съветник Христо Таслаков от Местна коалиция „Демократична България – Обединение“ (СДС и БЗНС).

Христо Таслаков

Заседанието приключи с подписването на Декларация, която ще бъде изпратена до централите в София на ПП ГЕРБ, БСП, ВМРО, до областния управител Мирослав Петров, до председателя на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев и председателите на групи в местния парламент, до председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, до министъра на културата Боил Банов, както и до БНТ, bTV, Нова ТВ, ТВ Евроком, Българска свободна телевизия и всички плевенски медии.

В Декларацията се посочва, че съветниците са ощетили културния живот на града чрез „отнемане на финансов ресурс от едни културни институции за сметка на други; противопоставяне по този начин на творческите гилдии в община Плевен; създаване на условия за нахлуване на прояви в културния живот на Плевен със съмнителни художествени качества; противопоставяне на отделни социални групи в обществото едни на други.“

В документа са посочва още, че отнемането на въпросните 70 000 лева е „извършено с абсурдния аргумент, че „културната институция, която е обгрижвана финансово, не дава качествена продукция“ (позиция на ПП ГЕРБ). С подобни абсурдни твърдения през 2019 г беше свален от Културния календар на Общината Международния симпозиум по скулптура. Същата опасност грози прояви, залегнали в националния културен календар на страната за 2020 г: Лауреатски дни „Катя Попова“, Международен театрално-куклен фестивал „Шарено петле“, Международен есенен джаз фест, както и възстановяването на Международен пленер по живопис „Плевен 2020“. Причината е както недофинансиране на проявите, така и липса на експертност в постоянната Комисия по култура по отношение на принципите и значимостта на планираните културни прояви“, се казва още в Декларацията.

В заключение в документа е записано, че членовете на Обществено-експертния съвет по култура свалят доверието си от ПК по култура към Общинския съвет в Плевен и от председателката й Петя Василева и предлагат на общинските съветници да изберат друг на нейно място, „поради стеклите се обстоятелства, издаващи липсата на експертност в провеждането на адекватна културна политика“. Авторите на Декларацията предлагат още на ПК по култура „да взема своите решения на базата на становища на Обществено–експертния съвет по култура”.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here