ХГ „Илия Бешков“ чества 110 години от рождението на Христо Бояджиев с юбилейна експозиция

0
1090
Христо Бояджиев
Девойка в златна охра, автор: Христо Бояджиев

Художествена галерия „Илия Бешков“ в Плевен ще чества 110 години от рождението на големия български художник Христо Бояджиев с юбилейна експозиция, която ще бъде открита на 29 март 2022 г. в 17 ч. и ще представи ценни творби на автора. Изложбата включва 35 платна – портрети, пейзажи и натюрморти от фонда на галерията. Събитието ще е съпътствано с разнообразни образователни мероприятия.

Христо Бояджиев е роден на 26 март 1912 г. в с. Лещница, Тетевенско, но жизненият му и творчески път е свързан с Плевен. Завършва Държавната художествена академия в София при проф. Борис Митов, а през 1947 г. става един от основателите на групата на плевенските художници. През 1977 г. е един от двамата българи, които участват в създаването на живописния комплекс на Панорама „Плевенска епопея 1877“ – другият е Дионисий Дончев.

Носител е на ордени “Кирил и Методий” – втора степен (1973 г.), “Кирил и Методий” – първа степен (1977 г.) и “Червено знаме” (1978 г.). Остава до края на живота си в Плевен – встрани от светския шум, суетата и гръмките слова и събития. Умира на 10 февруари 2001 г. в Плевен. През 2007 г. посмъртно е удостоен със званието “Почтен гражданин на Плевен”.

Неговото име носят Професионалната гимназия по облекло и текстил и изложбената зала Артцентър – Плевен. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, Музея на Националната художествена академия в София, ХГ „Илия Бешков“ в Плевен, както и на частни колекции у нас и в чужбина.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here