Граждани поднасят цветя пред паметника на Емил Димитров по повод 79 години от рождението му

0
1622
Емил Димитров - паметник в Плевен

Група граждани ще поднесат цветя пред паметника на естрадния певец, композитор, аранжьор и текстописец Емил Димитров в центъра на Плевен – днес, 23 декември, в 11,30 часа. Поводът е 79-тата годишнина от рождението на легендарния творец. Всички желаещи да изразят уважението си към него и музикалното му наследство могат да се присъединят към инициаторите на събитието.

Паметникът, дело на скулптора Константин Симеонов – Костика, беше открит миналата 2018 г на празника на Плевен – 15 май. Статуята се намира в зелената площ до Големия фонтан на Водната каскада. Другият паметен знак в града е барелеф на родната къща на певеца в 9-ти квартал.

Емил Димитров е роден на днешния ден през 1940 г. в град Плевен в семейството на илюзиониста Димитър Димитров (Факира Мити, бивш кинооператор на неми филми) и французойката Анастасия Димитрова (мадам Сиси), която е асистентка на съпруга си.

Надареният младеж от дете се увлича по рисуването и по класическата музика. Свири на акордеон, композира и участва в училищни пиеси. През 1959 г. получава втора награда на „Второто общобългарско състезание за изпълнители и инструменталисти“ за изпълнението му на акордеон на „Унгарската рапсодия“ от Лист, а една година по-късно е приет да учи актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Не след дълго напуска и се отдава на музикалната си кариера.

На 24 декември 1960 г. в кино „Петър Берон“ представя пред публика авторската си песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон, скоято две години по-късно  печели награда на Международния фестивал в Сопот (Полша), която е и първата международна награда за българска песен.

През 1965 г. излиза първата му самостоятелна дългосвиреща плоча, която е и първата самостоятелна дългосвиреща плоча на естраден изпълнител в България. Продадени са рекорден брой копия от нея.

През 1968 г. изнася концерт на стадион „Динамо“ в Москва пред 80 000 души, гастролира и в Куба заедно с Йорданка Христова. На следващата година завладява и френската публика с концертите си. През 1970 г. излиза един от най-големите му хитове „Моя страна, моя България“, който по-късно става песен на столетието. 

През 40-годишната си кариера Емил Димитров издава над 30 албума, създава около 350 песни, продава 65 милиона копия от албумите си по целия свят (55 милиона от които само в Русия), изнася над 7000 концерта в европейски, азиатски, африкански страни, пее на една сцена с Рики е Повери, Ал Бано, Джани Моранди, Патриция Карли, Шарл Азнавур, Йосиф Кобзон, Алла Пугачова (която изгрява на музикалния небосклон благодарение на неговата песен „Арлекино“) и много други звезди на българската и световната поп и рок музика. Наричат го „крал на песента“ и „Синатра на Изтока“.

Във Франция го очаква блестяща кариера, но той тъгува по родината и се завръща обратно в България. Женен е за кратко за Грета Ганчева през 1967 г. От брака си с Мариета Димитрова през 1968 г. има син – също се казва Емил Димитров.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here