Графична колекция с творби на Стоян Цанев от фонда на ХГ „Петко Задгорски“ гостува на ХГ „Илия Бешков“

0
458
Стоян Цанев

Графична колекция с творби на художника Стоян Цанев от фонда на ХГ „Петко Задгорски“ – Бургас, гостува на ХГ „Илия Бешков“ – Плевен. Изложбата ще бъде открита на 18 февруари в 17 часа.

Стоян Цанев е роден през 1946 г. в Бургас. През 1973 г. завършва специалност „живопис“ във варшавската Академия за изящни изкуства в класа на Анжей Руджински. Награден е от полското културно министерство. От същата година взема участие в представителните изложби в чужбина на Съюза на българските художници. Твори в областите кавалетна графика, живопис и керамика.

За творчеството си Цанев е удостоен с множество престижни български и международни отличия, между които награда за графика на СБХ на името на Веселин Стайков през 1979 и 1988 година, наградата на Международното бианале на графиката във Варна през 1989 г., награда на Биеналето за хумор и сатира, организирано от Дом на хумора и сатирата – Габрово. През 2007 г. получава най-голямата българска награда за живопис – „Захарий Зограф“, и организира изложба в Самоков.

Платна на Стоян Цанев са притежание на Националната художествената галерия, Софийската градска художествена галерия, художествените галерии в Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Сливен, Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Русе, както и на музейни и частни колекции по цял свят. Живее и работи в бургаското село Лъка. Умира на 5 февруари 2019 г. в родния си град.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here