Градска естетика: Ще оформят дървесните корони в новоремонтираната пешеходна зона в Плевен

0
395
дървета на центъра

Короните на чинарите с кубични форми на територията на новоремонтираната пешеходна зона – от площад „Свободата” до площад „Стефан Стамболов” в Плевен, ще бъдат оформени утре, 29 юли, информират от пресценътъра на общината. Целта е да се сгъстят клоните и да се постигне максимален декоративен ефект. По препоръка на ландшафтен архитект дейността се осъществява три пъти годишно: през пролетта – преди вегетацията, през лятото – по време на вегетационната пауза, която започва от средата на юли и продължава до средата на август, и през есента – след приключване на вегетацията.

При всяка резитба се отпускат с 10 см повече от предишната дължина, докато короните на отделните дървета не се докоснат. Предпазна мярка предвид високите температури при лятното оформяне е редовното и достатъчно поливане на растенията, както и периодичното им подхранване с комбинирани торове.

Съгласно указанията на ландшафтния архитект зеблото, с което са увити дърветата, е от изключително значение за тяхното приспособяване, особено през първия сезон, тъй като предпазва от механични повреди и от негативните влияния на климата. То ще бъде премахнато през втория или третия сезон след засаждането в зависимост от развитието на растенията.

Новозасадените ясени ще бъдат оформяни веднъж годишно – през есента, след приключване на вегетацията. Резитбата ще се извършва, единствено за да се поддържат короните в относително симетрична форма и размери.

Израстващите клони със загубени декоративни качества на яворите на ул. „В. Левски” ще бъдат премахвани редовно, за да се поддържа типичната кълбовидна форма на короната.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here