Гостуващата в Плевен изложба “Родена край Одрин” представя моменти от  историята на съвременната българска артилерия 

0
56
Гостуващата в Плевен изложба “Родена край Одрин” представя моменти от  историята на съвременната българска артилерия - изложба, артилерия

Региоаналният исторически музея – Велико Търново гостува в Плевен с изложбата “Родена край Одрин”, представяща моменти от историята на съвременната българска артилерия, основите на която се поставят по време на Балканската война (1912–1913 г.). Експозицията ще бъде открита на 2 юли, вторник, в 16.30 ч., в изложбената зала на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“.

Ще бъдат представени над 70 стендови модела и диорами на артилерийски системи, които са били на въоръжение в Българската армия през годините. Макетите са в мащаб 1/35 и са изработени от моделистите от “Манта модел клуб“, Scale Models Club – Bulgaria и моделистите Ангел Йовчев, Ангел Димитров, Борислав Асенов, Валентин Велков, Валентин Горанов, Георги Цанков, Красен Георгиев, Калин Меродийски, Стефан Стефанов, Цветелин Иванов, Чавдар Георгиев.

В експозицията са включени и два по-нови клона от развитието на артилерията – ракетно въоръжение и бронетанкова техника.

Включени са и 18 табла с оригинални фотоси от епохата, предоставени от Държавен военен архив и РИМ – Габрово, лични архиви на ген. Йеротей Сирманов, Николай Гичев и Симеон Цветков,

Изложбата е интересна както за възрастни и хора, интересуващи се от военна история, така и за най-малките деца, защото е предизвикателство да сътвориш макет на оръдие, танк или ракетна установка.

Експозицията ще бъде открита от нейните автори – д-р Симеон Цветков и Стефан Стефанов от РИМ – Велико Търново, и ще остане в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ до 15 септември 2024 г.

За година и половина изложбата е обиколила повече от 10 музея, била е разгледана от над 15 000 посетители и още предизвиква интерес.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here