Гората.бг подарява 33 000 медоносни и други дръвчета в Плевен 

0
613
гората.бг - дръвчета

Гората.бг ще подари 33 000 дръвчета в Плевен – на 11 февруари, събота, от 10 ч., на Пчеларското изложение в Търговския център „Мания тауър“ (бившия хотел „Плевен“ до Автогарата), информираха от организацията.

Над 30 000 от дръвчетата са медоносни, за да са в подкрепа на пчелите, пчеларите и природат. Желаещите могат да получат липа (10 000 бр.), бяла акация (12 000 бр.), златен дъжд, явор, люляк. Ще има и плодни-медоносни дръвчета: леска (лешник – ран трапезунски), сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки (подложка), махалебки (дива череша), както и орехи, дъбове и др. Видове.

Всеки може да получи напълно безплатно толкова дръвчета, колкото може да засади, без значение дали е пчелар, или не, дали е участник в изложението, или не е. Това е чудесна възможност освен за пчеларите, и за жителите на град Плевен и региона, припомнят от Гората.бг.

“Така заедно ще помогнем на пчелите и пчеларите, ще се доближим до целта ни от 3 милиона дървета в България (вече сме засадили 2.25 милиона) и ще направим Плевен и България по-зелени, красиви и чисти”, добавят доброволците.

Повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Сливите (жълта афъзка), дюлите, лешниците и орехите са директно плододаващи, ябълките и черешите не са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят (ашладисат). Размерите варират.

Всеки ще получи инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Фиданките трябва да бъдат засадени на законни и подходящи за дървесния вид места, като всеки се съобразява с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда. Необходимо е и да се полагат грижи за тях, за да оцелеят, припомнят още от Гората.бг.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here