Големият варненски художник и скулптор Христо Христов откри изложба в Артцентър „Плевен“

0
839
Христо Христов - художник и скулптор

Големият варненски художник и скулптор Христо Христов откри изложба в Артцентър „Плевен“. Творецът сподели 30 скулптури и 40 живописни платна с много свои почитатели, някои от които пристигнаха за събитието от други градове на страната.

Стилната експозиция предизвика възхищението на публиката, част от която бяха изявени плевенски творци, които не спестиха суперлативи за впечатляващите творби на Христов. Изложбата може да бъде посетена до 2 септември 2021 г.

Христо Христов е роден на 22 май 1963 г. във Варна. През 1982 г. завършва Специализираното училище за художествена обработка на камъка в село Кунин, а през 1994 г. се дипломира със специалност „Скулптура“ в Националната художествена академия в София, където е студент на проф. Димитър Бойков. От същата година е член на СБХ. 

Веднага започва да излага творбите си в галерия Georg на остров Зюлт, Германия. През 1996 г. в столичната галерия „Макта“ представя своята първа самостоятелна изложба. Автор е на статуетката на годишните награди „Спортен Икар“ на фондация “Български спорт“, които изработва от 1977 г. През 2000 г. става лауреат на наградата „Златно перо“ за принос към българската култура.

Участва и в няколко симпозиума по скулптура: „Море от форми“ (2002, 2003) в „Златни пясъци“, Международен симпозиум – камък (2003), Вунсидел, Германия и др. През 2002 г. негови пластики са включени в общата изложба в сградата на Европейския парламент в Брюксел (в кабинета на еврокомисаря по разширяването на ЕС Гюнтер Ферхойген). Сред монументалните творби, изработени от скулптора, е и пластиката, която от 2003 г. е експонирана в двора на Националното музикално училище „Любомир Пипков“, София. През 2019 г. бронзовата пластика „Полет“ на Христо Христов е поставена на площад „Атлантическа солидарност“ в градинката до Градската художествена галерия във Варна. Творбата е част от колекцията „Музей на открито“ в морския град.

Христо Христов е лауреат на Първа награда в конкурса „Регионални награди „Алианц България“ за скулптура 2010, както и на Първа награда от Биеналето на малки форми в Плевен.

Снимки: Олег Тонев

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here