Георг Спартански представи сборник със спомени на дългогодишния кмет на Община Плевен Андрей Романов

0
539
Мартин Митев и Андрей Романов
Мартин Митев (вляво) и Андрей Романов

Кметът на Община Плевен Георг Спартански представи един от най-успешните свои предшественици Андрей Романов, който събра свои интервюта, спомени и оценки в сборника „Времето отминава, изграденото остава“. Събитието се състоя в Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ в присъствието на семейството на автора, многобройните му приятели, председателя на Общинския съвет в Плевен – Мартин Митев, бивши и настоящи общински съветници. От името на местния парламент Мартин Митев лично връчи покана на Андрей Романов за тържествена сесия на Общинския съвет на 15 май, на която предстои да бъдат връчени звания „Почетен граждани на Община Плевен“ на заслужили плевенчани.

Представянето на сборника започна с изпълнение на малките балерини на Балетната школа при НЧ „Съгласие – 1869“, след което към присъстващите се обърна кметът Георг Спартански, който представи автора и творбата му. Той подчерта харизмата, волята и силата на Андрей Романов, реализирал всички свои намерения в полза и за благото на обществото и на хората. „Малко са кметовете, които са оставили огромна следа в развитието на града ни. Които със своята работа, ум и амбиция са направили така, че имената им да останат в летописите на Плевен. Пред нас е един от най-големите кметове и личности на нашия град – г-н Андрей Романов“, посочи градоначалникът.

Андрей Романов е един от най-успешните кметове на Плевен. Роден е на 30 ноември 1926 г. в плевенското село Славовица Бил е начело на управлението на Плевен в периода от 1971 до 1979 година. Името му ще остане в историята на града със строителството на Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“, алея „Скобелев“, Централната градска час с Водната каскада, подготовката и изграждането на уникалната със своята архитектура Художествена галерия „Илия Бешков“. В този период в Плевен са построени над 13 000 жилища и детски градини.


Андрей Романов е награждаван с редица високи държавни отличия, през 2014 г. той получава и званието „Почетен гражданин на Плевен“. През 2021 г. е удостоен и с Почетния знак на Президента на Република България.

Представянето на сборника „Времето отминава, изграденото остава“ е част от програмата за Празника на Плевен – 15 май. Книгата е издадена с финансовата подкрепа на Община Плевен, общински съветници от настоящия мандат /2019 – 2023 г./ и частни дарения.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here