Галерия “Арте” представя изложба живопис на плевенчанина Йордан Кацамунски по повод 80 години от рождението му

0
259
Йордан Кацамунски

Софийската галерия “Арте” ще представи изложба живопис на плевенския художник Йордан Кацамунски (1943 – 2015) по повод 80 години от рождението му. Експозицията ще бъде открита утре, 30 май, в 18 ч.

По повод юбилея на художника (точно на 30 май се навършват 80 години от рождението му) от екипа на галерията успяват да съберат близо 20 живописни платна и да създадат една камерна изложба, която обаче е представителна извадка за творческия му път: от 80-те години на XX век, когато живописта му е по-конкретна, до последните години от живота му, с почти абстрактни „Съновидения“. 

Друг всепризнат плевенски художник и общественик – акад. Светлин Русев, пише за Йордан Кацамунски: „Дълбоко хармоничен и изтънчен до болезненост, светът на Йордан Кацамунски е солиден и структурен в деликатната си, ненатрапчива пластичност, постигнат като някаква неръкотворна материя, благословена от душата на създателя. Живопис, която започва като че ли отвъд реалното – там, където завършва определеното и започва духовното. Във време, в което деликатните чувства не са на мода, Йордан Кацамунски успя да запази и съхрани вродената си душевна чистота, превърна болката в красиво човешко усилие, нощта – в пространство на духа, картината – в тишина, която има всичко: и вик, и сподавен стон, недоизказани истини, безкрайни бездни и много, много човечност.”

Експозицията се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и може да бъде посетена до 13 юни.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here