Дуо “Артихармония” споделя музикално пътешествие в света на Шуберт с плевенската публика

0
486
Дуо "Артихармония" - концерт

Красиво музикално пътешествие в света на композитора Ф. Шуберт ще сподели музикалното дуо “Артихармония” с плевенската публика. Изявата ще е на 1 юни, в  ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“, от 17,30 ч. Организатор на концерта е читалище „Лик“ – Плевен

Дуо “Артихармония” се ражда през 2018 г. от житейската и артистична среща на музикантите Евгени Николов (цигулка) и Татяна Майони (пиано). Любовта към музицирането и съвместният живот ги вдъхновяват да търсят непрекъснато нови програми и сцени за изява – като дуо и в по-разширени формации, с концерти в страната и в чужбина. Изкушението от музиката на Шуберт и 195-те години от смъртта му са в основата на този концерт, който определят като кратко музикално пътешествие. Ще прозвучат Соната от първия цикъл на композитора за пиано и цигулка, написана когато е едва 19-годишен, и Фантазията в до мажор – творение от последната година на живота му.

Евгени Ноев е роден в София през 1972 г ., в семейство на музиканти. Започва да свири на цигулка в ранна възраст и завършва НМУ „Л. Пипков“ в класа на проф. Евелина Арабаджиева. Продължава образованието си в НМА „П. Владигеров“ при проф. Петър Христосков, където придобива бакалавърска и магистърска степен. Посещава майсторски класове при известния педагог Ифра Нийман и е лауреат на множество национални и международни конкурси.

В периода 2004 – 2008 г. концертира в Европа с Камерен ансамбъл – Кьолн, с който изнася десетки концерти и като солист.
През годините е бил концертмайстор на оркестъра на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ – София, на Симфонията “София” и на множество фестивални оркестри, а от 2009 г. е част от Камерния ансамбъл „Софийски солисти“. От 2008 г. води клас по цигулка в НМУ „Любомир Пипков“ – София. Записва и свири активно като солист и камерен изпълнител, а от 2021 г. се изявява и като виолист на концертния подиум.

Татяна Майони е родена в Рим, Италия, в семейство на музиканти. Като малка започва да свири на цигулка, преди да избере пианото. Музикалното й образование се развива между Италия, Израел и България – при педагозите Пнина Залцман, Константин Богино, Мая Самарджиева и проф. Димо Димов. Дипломира се със специалност “Пиано” в Консерваторията “О. Респиги” – Латина, Италия с най-висока оценка. Във Флоренция придобива втора магистърска степен “Клавесин” в класа на изтъкнатата италианската клавесинистка Анна Мария Пернафели.

В НМА ”Проф. Панчо Владигеров” – София, завършва магистратура “Мениджмънт на музикалните индустрии” а в момента е докторант в Софийския университет “Св. Кл. Охридски”.

През годините Татяна се изявява като солист на различни камерни ансамбли в България и чужбина. От 2019 г. води клас по задължително пиано в НМУ “Л. Пипков” – София.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here