Гъдуларят Веселин Личев каза довиждане, но не и сбогом на Северняшки ансамбъл с бенефис

0
504

Вълнуващ бенефисен концерт ознаменува 40-годишния творчески път в Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” – Плевен, на музиканта Веселин Личев. Артистите от ансамбъла изпълниха красиви български песни и танци, чиято обработка  е негово  дело. Творецът беше приветстван от кмета на Община Плевен Георг Спартански, който му благодари за достойния професионален път, изцяло отдаден на емблемата на града – Северняшкия ансамбъл, и за богатото наследство, което той оставя на фолклорната формация.

Спартански изрази надежда, че и занапред Веселин Личев ще помага на колегите си със своя талант и опит. В знак на уважение кметът връчи на дългогодишния музикант почетен плакет на Община Плевен. Поздравителен адрес от името на Северняшкия ансамбъл прочете директорът Данаил Цолов.

Развълнуван, изпълнителят благодари за оказаната му чест, както и на колегите си от ансамбъла, които са му давали стимул да твори.

Веселин Личев е роден на 08.03.1955 г. в град Плевен. Завършва средно образование в Музикалното училище, сега Национално училище по изкуствата „П. Пипков“ – Плевен. Висшето си образование получава в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, със специалност „Ръководител на народни хорове и оркестри“.

Постъпва в Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци през 1980 година при тогавашния главен художествен ръководител Иван Вълев, като оркестрант–гъдулар. От 2000 до 2007 година е и диригент на оркестъра при ансамбъла.

На Северняшкия ансамбъл той завещава над 80 обработки, солови и хорови песни, оркестрови произведения, танцова музика и музика за театрални постановки. Освен за Северняшкия ансамбъл Веселин Личев пише музика и за други професионални и самодейни фолклорни ансамбли. Наред с работата в ансамбъла е бил преподавател в детски музикални школи в града, диригент на оркестъра на ансамбъл „Мизия“ – Плевен, канен е за жури в редица конкурси в цяла България. Има множество записи в БНР и телевизията. За целия си творчески път  получава много грамоти и отличия. Носител е на престижната награда „Златна лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here