Фотоизложбата „Авиационни делници“ ще бъде представена в Центъра за работа с деца в Плевен

0
226
Изложба

Фотоизложбата „Авиационни делници“ ще бъде представена в Центъра за работа с деца от 28 ноември до 20 декември 2022 г. Инициативата е на Регионалния академичен център – Плевен (РАЦ) и по покана на Българското астронавтическо дружество – клон Пловдив (БАД). Събитието е под патронажа на Община Плевен и се осъществява съвместно с Медицинския университет – Плевен (МУ – Плевен) и Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ (ВВВУ). 

Изложбата ще бъде открита официално на 28 ноември, понеделник, в 17:00 часа от бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на ВВВУ „Георги Бенковски“, и доц. Теодора Вълова, координатор на РАЦ – Плевен. Експозицията включва 21 фототабла с включени над 50 снимки на пет от водещите български авиационни фотографи. Трима от тях служат в момента в редовете на ВВС и ВМС, а двама са трайно свързани с авиационната идея. Фотографиите на капитан инж. Иван Дончев, капитан инж. Димо Вичев, лейтенант инж. Михаил Йорданов, Огнян Стефанов и о.р. подп. инж. Николай Димов са на високо професионално ниво и ще доставят естетическа наслада на зрителите.

Това е второто културно събитие, което РАЦ – Плевен организира в сътрудничество с Българското астронавтическо дружество – клон Пловдив. Подобни добри инициативи ще бъдат реализирани и в бъдеще между двете организации. Експозицията е посветена на 110 години от създаването на Българската бойна авиация и 65-та годишнина от основаването на Българското астронавтическо дружество, чийто юбилей ще бъде отбелязан на 8 декември.

Представянето на фотоизложбата в Центъра за работа с деца в Плевен ще позволи на деца и младежи да се запознае с ежедневната  патриотична, отговорна и напрегната мисия на военнослужещите от авиацията. Заедно с това ще разпали в сърцата им интерес, всеотдайност, уважение и любов към българската авиация, както и ще насърчи интереса към професията на военните пилоти и на инженерно-техническия състав, убедени са организаторите на инициативата.

На 29 ноември, от 17:00 часа, в Актовата зала на ЦРД ще се проведе лектория със студенти от Медицинския колеж в Плевен и ученици от плевенски училища на тема „Авиационни делници“. Организатор на обучението е Регионалният академичен център в  града в сътрудничество с ЦРД. Лектор ще бъде капитан инж. Иван Дончев от 12-та Авиационна база – Долна Митрополия. Интересната тема се представя в рамките на договора за сътрудничество между Медицинския университет в Плевен и ВВВУ „Г. Бенковски”, според който в МУ – Плевен ще се обучават парамедици в новата хибридна специалност „Авиационен парамедик“.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here