Формация „The Bakers“ при НУИ „Панайот Пипков“ спечели второ място на международен етнофестивал в Сърбия

0
772
nui_the_bakers

Формация „The Bakers“ при Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ спечели второ място в раздел „Обработен фолклор“ на VIII-я етнофестивал „VEF“, който се проведе в гр. Неготин, Сърбия. Талантливите изпълнители – инструменталисти и певици, се представиха онлайн с два видеоклипа. Единият е на интригуващата и носеща много настроение авторска композиция „Закачка“ по музика и аранжимент на техния ръководител и преподавател по кавал Владимир Величков, а другият е „Македонска китка“, създаден по народна музика в аранжимент отново на Владимир Величков.

Фестивалът дава възможност на младите хора от различни държави, сред които Гърция, Румъния, България и Сърбия, да изпълняват етномузика, като запазят традициите и културните ценности на местата, които представят. Събитието е под егидата на Министерството на културата и информацията на Република Сърбия.

Това е второ голямо признание на международен музикален форум за младата плевенска формация през тази календарна година, в която е създадена. В началото на месец август видеоклипът им на композицията „Закачка“ се изстреля на второ място в престижната световна класация за етномузика Топ 40 на Балканите за месец юли 2021 г., като с тази позиция оставиха зад гърба си много доказани творци. Непосредствено преди това тяхно участие беше заснет и клипът на парчето в парк „Кайлъка“ – сред автентичната обстановка на ресторант „Пещерата“. 

НУИ "Панайот Пипков" - The bakers

В състава участват ученици от 8, 9 и 10 клас на НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Това са инструменталистите Ивайло Тонов – кавал и барабани, Калоян Иванов – тъпан, Ник Цветанов – кавал, Мартин Монков – гъдулка, Кристина Пенчева – гъдулка, и Ванеса Декова – тамбура, и народните певици Мелани МладеноваВелислава СтефановаИвана Тодорова и Екатерина Илиева. Гост-музикант е басистът Венцислав Петков. Другият ръководител на състава, освен Величков, е Христинка Василева – преподавател по тамбура, а вокален педагог на певиците е Елка Недялкова, учителка по народно пеене в НУИ „Панайот Пипков“.

Формация „The Bakers“ е създадена по програмата на Министерството на образованието и науката за занимания по интереси, по която кандидатства директорът на НУИ „Панайот Пипков“ Румен Тодоров. На 15 септември талантливите млади музиканти ще открият новата учебна година в училището.

От ляво надясно: Владимир Величков, Христинка Василева и Румен Тодоров

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here