Фолклорна палитра от шевици, ревю-спектакъл и народни песни и танци ще се състои в РИМ – Плевен в Европейската нощ на музеите

0
379
Нощ в музеите

Фолклорна палитра от шевици, ревю-спектакъл и народни песни и танци ще се състои в Регионалния исторически музей в Европейската нощ на музеите 2023. Разнообразните събития са на 13 май 2023 г., от 19.30 до 24.00 ч. Входът е свободен.

В експозиция „Традиционен бит и култура“ от 19.30 ч. посетителите на музея ще имат възможността да се докоснат до красотата на българската шевица и да бродират с традиционна техника под ръководството на майстор-гобленарките Димка Дилкова и Галя Йошовска.

Музикалните изпълнения на фолклорни ансамбли от Плевен и околността ще представящи песни и танци от всички етнографски области на България. В програмата ще се включи Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ с директор Данаил Цолов. Ще се изявят и фолклорните състави при Центъра за работа с деца в Плевен: Танцовият ансамбъл „Нашенчета“ с ръководители Огнян Летов и Петя Стоянова, Народният хор „Нашенчета“ с ръководител Петя Банева и Оркестърът „Нашенчета“ с ръководител Мариян Туджаров.

Ще участват още Перкусионен ансамбъл „Акцент” с ръководител Симеон Серафимов при Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – Плевен, ученици от 8 “б” клас при Средно училище „Иван Вазов” – Плевен, с класен ръководител Кристина Младенова, Танцов ансамбъл „Веселяци“ – Плевен, с ръководител Цветен Димитров, Танцов клуб „Чародейка“ с ръководител Десислава Цветкова – Русева при Народно читалище „Петър Парчевич 1927“ – с. Асеново, с председател Юлия Николова.

В програмата има своето важно място и плевенската Школа за манекени и фотомодели с ръководител Георги Ангелов, който е режисьор и водещ на проявата. Сценаристи са Георги Ангелов, Миглена Николаева и Десислава Генчева

В 21 ч. започва ревю-спектакъл с избрани носии от Колекция „Български народни костюми“ на Регионалния исторически музей в Плевен. Културният институт е единственият регионален музей в България, притежаващ колекция от народни костюми от всички етнически български земи – Мизия, Тракия, Македония. Сбирката съдържа 65 автентични народни носии от края на XIX – началото на ХХ век, включваща мъжки и женски празнични народни костюми.

Публиката ще види и народни носии, собственост на колекционерите Радослав Радков, Ивелина Иванова, Огнян и Мирослава Иванови от град Варна.

Съорганизатор на проявата е Община Плевен. Събитието се реализира със съдействието на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, и ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here