Филм за Махатма Ганди ще съпътства уникалната изложба „Ахимса: ненасилието“ – събитието ще уважи и индийският посланик у нас

0
416
изложба

Значимата изложба „Ахимса: ненасилието“ ще бъде представена за пръв път у нас в Плевен – на 4 октомври 2022 г., в 17,30 ч., галерия Артцентър “Плевен”. В експозицията участват плеяда от най-именитите български художници и скулптори, както и по-млади автори. Северна Македония е представена от Благица Здравковска, Турция – от Зиятин Нуриев, и Индия – от Нагджи Пател.

Основната част от експозицията обгръща темата за ненасилието с творбите на Валентин Старчев, Георги Чапкънов, Павел Койчев, Емил Попов, Станислав Памукчиев, Иван Русев, Иван Славов, Кирил Мескин, Десислава Минчева, Ивайло Мирчев, Ангел Станев, Стоян Дечев, Валентин Господинов, Камен Цветков, Цветослав Христов, Веселин Начев, Иван Милушев, Любен Генов, Мартиан Табаков, Мартин Трифонов, Милко Божков, Нина Русева, Павлин Радевски , Пламен Моневски , Рашо Митев, Свилен Блажев, Хари Атанасов, Цанко Цанков и посочените чуждестранни участници.

Събитието ще бъде почетено от Н. Пр. посланика на Индия в България Санджай Рана и кмета на Община Плевен Георг Спартански. На живо ще бъде представено изпълнение на индийски класически танц и ще бъде прожектиран документален филм за Махатма Ганди – основател и разпространител на принципа на ненасилието в света. Изложбата е курирана от скулптора проф. Емил Попов със сътрудничеството на художника проф. Станислав Памукчиев и индолога Йорданка Боянова.

Концепцията за ахимса (нежелание за убиване, ненасилие) идва от древната санскритска духовно-образователна традиция и представлява интровертен принцип на ненасилие, ненараняване от страна на човека на своята собствена природа и същност, както и екстровертен принцип на ненасилие, ненараняване от страна на човека на всичко извън него.

Големият син на Индия и борец за национално освобождение и справедливост Махатма Ганди превръща този принцип в свое верую, в начин на живот и в свое лидерско оръжие, с което повежда стотици милиони индийци против английските колонизатори в Индия, както и в борбите си за справедливост към онеправданите и в други краища на света. 

„Ненасилието е най-могъщата сила, с която разполага човечеството. Може никога да не бъдем достатъчно силни, за да премахнем напълно насилието от своите мисли, думи и дела. Но трябва да запазим ненасилието като наша цел и да постигнем сериозен напредък в това отношение.“ – проповядва Махатма Ганди.

Принципите, каузите и стремящата се към съвършенство простота на личния живот на Махатма Ганди се разпръскват като жив пример и учение сред умовете и лидерите по всички континенти. Така концептът за ахимса като ненасилие, справедлив и законен ред, както във вътрешното пространство на човека, така и в неговото външно пространство на социално и естествено природно съществуване, получава световна гражданственост, а впоследствие (през 2007 г.) ООН обявява 2-ри октомври – деня на рождението на Махатма Ганди – за Международен ден на ненасилието.

Контекстът на изложбата е зададен от няколко винила, които следват диахронията на принципа за ахимса: винил с ескиз от портрети на лидери – последователи, съратници, съмишленици на идеята на Ганди за ненасилието и винил с техни мисли, а също – винили със стихове по темата от Борис Христов и Константин Павлов и винил, посветен на ненасилието над децата ни, озаглавен с думите на Нелсън Мандела: „Дължим на децата си – най-уязвимите граждани във всяко общество – живот без насилие и страх.“

Именно в този контекст на експозицията авторите представят своите творби като проникновение в същността на ненасилието чрез рефлексия от форми, цветове и текст. Изложбата „Ахимса: ненасилието“ е полет на съзнанието за общочовешките ценности, който свързва миналото с бъдещето тука и сега.

Организатори на изложбата са Индологическата фондация „Изток – Запад“, Община Плевен, галерия Артцентър “Плевен” и Посолството на Република Индия в България.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here