Филм на плевенски ученици спечели първа награда от Националната конференция „80 години от спасяването на българските евреи“ (видео)

0
605
СУ
Г-жа Виолета Йорданова и нейните ученици при връчване на спечелената първа награда.

Филм на плевенски ученици спечели първа награда от осмата Националната ученическа конференция по история „80 години от спасяването на българските евреи“, която се проведе в СУ “П. Р. Славейков” – Кърджали в периода 17-19 март 2023. Отличието на плевенчани е в категория видеоматериал.

Лентата се нарича “Огнени звезди” и е създадена по идея на Полина Динчева (11 “б” клас) и Лукман Ибрахим (10 б клас) от клуб „Завет“ с ръководител Виолета Йорданова при СУ “Стоян Заимов” – Плевен.

Видеоразказът на плевенчани направи силно впечателние по време на форума и развълнува журито с председател доц. д-р Албена Танева от Софийския университет и членове Таня Гезенко – експерт Държавен архив – София, Радостина Николова – държавен експерт от МОН – София, Даниела Апостолова – старши експерт ОНГО в РУО – Кърджали, и Гергана Димитрова – началник отдел в Държавен архив – Кърджали. 

Филмът не е професионален и при създаването му минахме през много трудности, но съм изключително горда от резултата”, споделя Полина Динчева, която е благодарна на ръководителката на проекта и преподавателка по история Виолета Йорданова. Безценна е подкрепата и на Дора Цемах, председател на Организацията на българските евреи „Шалом“ в Плевен. Г-жа Цемах предоставя за филма жълтата шестоъгълна значка, която е носела нейната майка. Точно този символ, натоварен с история, болка и памет за тежките събития, е акцент в лентата.

Филмът пресъздава съдбата на семейството на акад. Азаря Поликар, което заради неговите политически убеждения, е изпратено в наказателен лагер в Плевен. Архивните снимки, използвани във видеото, са от мястото, където е бил лагерът в парк “Кайлъка”, а днес за умишлено запаления пожар на 10-ти срещу 11-ти юли 1944 г. там напомня паметник с имената на 10-те жертви. Вълнуващото видео разказва и за многото плевенчани, които намират начин да проявят човещина към затворените евреи, като им носят храна, вода и завивки. Със своя филм “Огнени сенки” плевенският екип припомня трагичните събития от миналото и отправя индиректно посланието: “Никога повече!”.

На конференцията в Кърджали участват 170 ученици и учители от цялата страна – представени са 64 разработки в категориите есе, доклад, презентация и видеоматериал на участници от 33 училища от 21 български града. Събитието се организира по традиция от Школа „ИстОрика“ с ръководител Димитър Димов при СУ „П. Р. Славейков“ – Кърджали и е под патронажа на Община Кърджали. Конференцията е включена в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците за учебната 2022/2023 г. на МОН.

Филмът „Огнени звезди“ може да видите тук:

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here