Експозицията „От ръката тревненска“ гостува на Общинския исторически музей в Кнежа

0
410
„От ръката тревненска“ - кнежа

Експозицията „От ръката тревненска“ на Специализирания музей в Трявна ще гостува на Общинския исторически музей в Кнежа, информират от местната администрация. Откриването на изложбата ще е на 26 август, в 16 часа, по повод Панаирни дни Кнежа 2022.

Ще бъдат представени художествените занаяти дърворезба, иконопис и архитектура, които изграждат най-старата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на ХVII в.

Наред с това са показани занаяти, в които тревненци имат приносна роля. Сред тях са розопроизводството, тъй като Трявна е едно от малкото места в Северна България, където се отглеждат рози и се произвежда розово масло. Част от експонатите, представящи този занаят, са предоставени от Исторически музей в Казанлък.

Посетителите ще се запознаят и с декоративния текстилен занаят казаслък, застъпен изключително в Трявна и Одрин. Практикуван е в града от 17 в.

Куюмджийството (златарството) също е предсавено в изожбата. Наред с трациционните накити и църковна утвар, тревнеският майстор Пенчо Генев сече монети, които били в обръщение в средата на 19 в.

В експозицията е показано и мутафчийството – занаят, при който се изработват изделия от козинява прежда: торби, чували, дисаги, черги. Именно в Трявна се прави опит да бъде механизирано това производство. Практикува се до 60-те години на ХХ век.

В експозицията са изложени и оригинални предмети, майсторски свидетелства, снимки, инструментариум, копирки за икони, проекти за дърворезба и готови изделия, както и информационни табла за представените занаяти. Художественото оформление на таблата е на художничката Ивелина Велинова.

Възстановки на зографска и резбарска работилници предизвикват интереса на гостите при откриването на изложбата в Трявна през юни 2016 г. Макети на Даскалова къща и Стария площад също са част от експозицията.

Настоящата изложба е мобилна и цели популяризиране на старите и традиционни занаяти в Трявна чрез гостуване в различни български музеи и културни институции.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here