Джаз певицата Георгия Павлова: Музиката е необятното изкуство, което ни свързва

0
2080
Георгия Павлова

Талантливата млада джаз певица Георгия Павлова, родом от Плевен, отскоро се включи в екипа на Voice Academy като преподавател по пеене. Новото амплоа я връхлита колкото внезапно, толкова и закономерно, след като нейна приятелка я информира за възможността. „И тогава ми „светна“, че миналата година моето вокално гуру – Наташа Миркович (страхотен преподавател, идва всяка година от Виена, за да провежда майсторски клас по пеене в Разлог), ми каза: „Преподавай на деца“. Не си бях и помисляла, макар че баща ми (художникът Диян Павлов – Джими, бел. ред.) все ме насочваше към това, но аз някак не си го представях. Трудно е човек да разбере кога може да преподава. Нали постоянно се учим – кога започваме да учим другите?“, въртят се въпроси в главата й.

Все пак кандидатства и е одобрена. А тя харесва идеята за съвременно музикално образование, какъвто е и слоганът на Voice Academy. „Всичко е толкова добре организирано, децата са страхотни, преподавателите са млади и пълни с идеи, а подходът им е прекрасен и на световно ниво“, пояснява тя.

Има пет програми за различните възрасти, амбиции и възможности на учениците, а в професионалната програма „Singer – Songwhriter“ се отпускат стипендии. Георгия е впечатлена дълбоко, още повече като майка на почти 6-годишния Емил, за когото все се чуди как ще се впише в традиционната образоватена система. Иноватори като Voice Academy обаче я обнадеждават с изключително многото предимства на обучението си. Но спира с разказа, за да провокира заинтригуваните да посетят сайта на Voice Academy и да се запознаят с изчерпателната информация в него.  

Чаровната плевенчанка започва веднага обучение за преподавател, запознава се с децата и останалата част от екипа. „Харесва ми, че всичко се случва плавно и така подготовката за работа е процес, на който можеш да се насладиш. Там срещнах Инна Диловска и Симона Симеонова, също възпитанички на плевенското Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ – много приятна изненада, от която се почуствах още по-уютно. И в тази топлина, тъкмо навлязла в новия свят на музиката, стана всичко това с пандемията, ситуацията ескалира буквално за часове, но от Voice Academy реагираха много бързо. Поканиха ме да преподавам – благодаря на Петя Данкова, Христина Живкова и всички останали от екипа за доверието. След около седмица започнахме да разработваме онлайн уроци и те вече са факт. В момента всеки може да стане наш възпитаник от своята държава, град, от стаята си! Всеки ден подобряваме условията за връзка с учениците и те реагират прекрасно. Всички деца са много щастливи, че продължават да пеят, че успяваме да сме заедно. Вдъхновяващо е! За мен това е част от еволюцията. Всяка такава се е случила в извънредно положение, нещо което те кара да излезеш от комфортната си зона. Така разширяваш спектъра, капацитета, идеите си. Ставаш по-креативен, развиваш способности, на които досега не си имал възможност да обърнеш внимание. Хората стават свръхчовеци! Фокусирам се върху това“, коментира Георгия Павлова.

Планове за бъдещето трудно крои. Има намерение да направи концерт с Плевенската филхармония в родния си град, но ако пандемията продължи твърде дълго, ще се наложи да го отложи. Липсва й контактът с публиката, но се радва, че Voice Academy дава идеи и възможност и за това.

Биография:

Георгия Павлова завършва Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен със специалност виолончело. Пo това време развива още една от страстите си – актьорско майсторство към Детско-юношеската театрална студия при Драматично-куклен театър „Иван Радоев“. Любовта си към музиката продължава да изразява като вокален изпълнител в Общински хор „Гена Димитрова“. Само след година тя се премества и заживява в София, като сменя изцяло концепцията и осъществява своя първи проект – суинг програма, предназначена за танцьори. Амбицията ѝ за музикален прогрес я свързва с прекрасни и вдъхновяващи джаз музиканти: Димитър Благоев, Димитър Горчаков, Станислав Арабаджиев, Никола Горялов, Даниеле Феббо, Венцислав Благоев, Петър Георгиев, Георги Дончев, Михаил Йосифов, Велислав Стоянов и др.

Със саксофониста Craig Baley

По покана на Петър Салчев, застава на една сцена с легендарния Craig Baley, саксофонът, който звучи в любимите записи на Рей Чарлз. Множеството и различни музиканти на сцената допринасят за разнообразното настроение във всяка една от идеите ѝ, които се реализират чрез музика, танц и неподражаема артистичност. През 2019 г. участва във фестивала „New Music Now“, на който Михаил Йосифов представя новите гласове на джаза. Развитието ѝ продължава със започването на още няколко самостоятелни проекта: „C`est Si Bon“ – French repetoir, „Blue Moon“ – Jazz Quartet, „Lady & Gents“ – SKA Jazz Band, “Gee Baby” – Jazz Quartet, “Piano & Voice” – piano duo, “Love to Amy, Amy, Amy” – Amy Winehouse acoustic, “Keep Calm And Dance” – swing.

Три поредни години посещава „Курс по универсално пеене” към Лятна академия „Огънят на Орфей” в град Разлог, където открива своя вокален гуру – Наташа Миркович. От нея тя получава искрицата, която запалва желанието ѝ за обмен на умения и знания в света на музиката. Към момента Георгия е действащ вокален изпълнител и мениджър на собствените си проекти, които биват представяни в популярните джаз клубове в страната и чужбина. Интересът към певицата нараства не само от подбора на музиканти и репертоар, а и от специфичното звучене, което ни връща в златната ера на джаза (20 -те и 30 -те).

Плевенчани имаха възможност да я чуят Георгия Павллова по време на третия Есенен джаз фест 2019.

За работата си като преподавател Георгия казва:

Децата са нашите учители. Идват със своята необременена мъдрост за да ни я предадат, а ние им даваме опит, за да успеят да я приложат. Почвата за това е много обич, разбиране и отдаденост. От близо 6 години се уча от сина си Емил и всеки ден е благодат!

А за музиката споделя:

Музиката е необятното изкуство, което ни свързва. От авторите, през изпълнителите, творците, слушателите до детското, несъзнателното, природата и хармонията в нея, паузите в ритъма на стъпките ни, в шума на града и дъжда, между щастието, танца и самите нас, тя е проводник. Необходимият език, в който да закодираме най-съкровените си чувства и да звучим!

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here