Хан Аспарух

Двуметрова дървена скулптура на хан Аспарух ще издигне величествено ръст в центъра град Левски. Автор на произведението, което е изработено от ясен и тежи над 800 кг, е Фани Асенов.

Внушителната фигура буди възхищение у всеки, който я е видял в казанджийницата в Левски, където се намира. Със съдействието на кмета на общината Любка Александрова произведението ще заеме своето почетно място в центъра на града.  

Авторът за първи път работи с ясен, но това сякаш не е случайно. Казва, че това дърво е почитано от древните народи (от Гърция до Скандинавието), като „дърво на воина”. От него воюващите са искали сила, преди да влязат в битка. Вярвали са, че копията, направени от ясен, са най-силни, и който ги притежава, е непобедим.

Фани Асенов разказва, че с лекота е съзрял в парчето ясен фигурата на хан Аспарух. „Аз ли намерих ясена, той ли мен – не знам, но направих контакт с него“, добавя авторът.

Любовта му към скулптурата го съпътства от дете. През годините не е опитвал да реализира тази своя мечта, но започва работа в чужбина и там има този шанс. Тогава открива, че за него това не е просто занимание, а нещо много повече – медитация, специално състояние. „Когато работя, може да се каже, че изключвам за всичко друго и се чувствам невероятно”, споделя скулпторът.

Благодари сърдечно на хората, които са му предоставили възможността да работи спокойно, както и помощ и съдействие. Изправянето на дървото в началото се оказва много трудна задача, но за това помагат негови приятели.

На въпроса защо решава да създаде точно хан Аспарух, отговаря, че през тази година се навършват 1 340 години от създаването на българската държава, и добавя: „Живеем в такива времена, в които си мисля, че трябва да погледнем назад и не само да пишем постове във Фейсбук колко се гордеем, че сме българи, а да започнем да работим. Хан Аспарух е успял в размирни времена да създаде държава, която е диктувала политиката на цяла Европа векове наред. Всичко е в наши ръце.“

Скулпторът има още много идеи за творби. Решил е твърдо да се занимава с това, защото му доставя невероятно удоволствие. А творческият му дух и талант докосват всеки, имал удоволствието да види неговите работи. 

„Имаме прекрасна страна и е нужно да го осъзнаем. Всеки от нас да даде от себе с дела, не само с думи и всичко ще се промени. Самосъзнание ни е нужно, защото няма дърво без корен“, споделя в заключение той.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here