Две изложби по повод 90 години от рождението на акад. Светлин Русев откриват в Плевен – патрон е вицепрезидентът Илияна Йотова

1
543
Картина на Светлин Русев
"Изпращането на Св. Методий", автор: акад. Светлин Русев

Две изложби по повод 90 години от рождението на акад. Светлин Русев ще бъдат открити в Плевен на 13 юни 2023 г. – в навечерието на рождения му ден. Патрон на събитията е вицепрезидентът на Р България Илияна Йотова, която ще е сред очакваните официални гости. Кметът на Община Плевен Георг Спартански и представители на местната власт също ще присъстват.

В 17 ч. в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ ще бъде открита нова зала „Ателие“ с лични вещи на именития български художник и общественик. Експонатите са дарени от двете му дъщери Милкана Русева и доц. д-р Ралица Русева, които също ще уважат събитието. „Това е една повече биографична изложба, по-лична. В зала „Ателие“ са представени лични вещи на художника, снимки, медали, рисунки и др. ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ е музей за изобразително изкуство с фонд, изцяло дарен от акад. Светлин Русев, и отдавна имаше идея да се създаде зала, която да е посветена на него“, сподели за „Духът на Плевен“ Цвета Кацарова, директор на ХГ „Илия Бешков“. Тя припомни, че в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ няма произведения на акад. Русев, с изключение на огромния портрет на Ванга, който е непосредствено срещу входа на галерията, а дарените стотици произведения са от неговата богата лична колекция, включваща работи на най-големите български и чуждестранни художници от целия свят.

Сред гостите на експозицията се очаква да присъстват ученици, съмишленици, приятели, колекционери, близки и роднини на акад. Светлин Русев, включително Мария Мескин – дългогодишен директор на ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“, и нейният съпруг – скулпторът проф. Кирил Мескин, който е директор на Колекцията през първите 11 години от нейното откриване. Покани са изпратени до Министерството на културата, големите културни институции, галериите и музеите в страната, информира още Цвета Кацарова.

В 18 часа същия ден ще бъде открита Юбилейна експозиция по повод 90 години от рождението на акад. Светлин Русев в Художествена галерия „Илия Бешков“. Изложбата ще включва почти всички произведения на световноизвестния художник от фонда на галерията, а общо 96-те негови творби, които се пазят във фонда, са представени в съпътстващ експозицията каталог. Акцент на събитието ще е ново дарение от дъщерите на художника. Това е неговата картина „Изпращането на Св. Методий“ – монументална живописна творба с размери 3 на 4 метра, която ще остане в постоянната експозиция на ХГ „Илия Бешков“.

Колекционерите Васил Антонов и Януш Донев ще участват в Юбилейната изложба с десетки произведения на акад. Светлин Русев от техните частни колекции.

Изложбите и каталогът се реализират с финансовата подкрепа на Община Плевен и Министерството на културата.

1 коментар

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here