Дружеството на плевенските писатели представя новия брой на своя литературен алманах “Мизия”

0
357
ХГ
ХГ Дарение "Колекция Светлин Русев"

Дружеството на плевенските писатели ще представи новия брой на своя литературен алманах “Мизия”. Събитието ще е на 23 ноември, от 17 ч., в ХГ Дарение “Колекция Светлин Русев”. За алманаха ще говори Ангел Христов, писател и член на дружеството.   

Изданието излиза за честването на юбилейната годишнина от създаването на Дружеството на писателите в Плевен, което навърши 45 години. Алманахът като издание е също юбиляр, защото е създаден също в годината на учредяване на сдружението. Алманах „Мизия” е орган на Дружеството на писателите в Плевен и е издание за литература, изкуство и публицистика. Във всеки негов брой се отбелязват юбилейни годишни на културни институти в Плевен, както и задължително присъстват плевенските художници със свои творби.

В броя за 2023 г. е отбелязана подобаващо юбилейната годишнина на писателското сдружение. В рубриката „Поезия” са включени стихове на първосъздателите на сдружението – Найден вълчев, Христо Ганов, Георги Константинов, които са и негови почетни членове. Както е обичайно, в тази рубрика присъстват и всички сегашни членове на дружеството със свои поетични и прозаични творби. Отбелязани са юбилейните годишнини на музейното дело в Плевен, на Драматичния театър „Иван Радоев”, на ХГ „Илия Бешков” и Симфоничния оркестър, както и 145 години от Освобождението на България.

В алманаха е отделено внимание и на личните юбилеи на членове на дружеството – поети и прозаици: Татяна Любенова, Зоя Минева, Валери Петров, Боян Горанов , Спаска Гацева, Ваня Петкова, Петко Спасов.

Изданието включва още интересни четива в рубриките за литературна критика, хумор и сатира, преводна поезия, произведения на млади автори, както и произведения за деца. В обзора на литературната продукция, излязла през 2022 -2023 г., са отбелязани всички новоизлезли книги от плевенски автори, а художниците на броя също са юбиляри: Светлин Русев, Илия Бешков, Кирил Мескин, Кънчо Кънчев, Наум Наумов, Юри Буков, Валери Петров, Вяра Савова, Георги Борисов, Емил Георгиев, Зоя Минева.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here