Поетесата Яна Кременска представя новата си стихосбирка “Есеннопис” пред почитатели в Плевен

0
454
Яна Кременска

Поетесата Яна Кременска ще представи новата си стихосбирка “Есеннопис” пред почитатели в Плевен. Поетичната среща ще е на 24 ноември, петък, от 17 ч., в ХГ Дарение “Колекция Светлин Русев”. Организатор на събитието е Найден Найденов, поет и създател на литературния сайт “ХуЛите”.

За авторката и 12-тата й книга мисли ще сподели плевенската поетеса Весела Димова. Редактор на стихосбирката е проф. Боян Биолчев, а красива снимка на проф. Георги Байчев краси корицата.

„При залеза на ковида, времето за четене, попаднах на изгрев. Стиховете на Яна Кременска. Силно впечатление ми направи жонглирането с думите, извеждането от тях на полузабележими подмоли на значението и комбинирането им в нова понятност в цялостта на изречението. Свобода на въображението, пестелива тъжна тоналност, която винаги среща своя контрапункт – парола на художественото послание – обич. В мой коментар оприличих поезията на Яна Кременска на кубче Рубик, феерия от цветове, които намират уникална завършеност на поетическото послание. Такава е и последната книга, на която без колебание приех да бъда редактор“, споделя за стихосбирката проф. Боян Биолчев.

Яна Кременска е родена във Враца, където живее и работи като радио и телевизионен журналист. Автор е на поетичните книги „Пастирка на звезди“ (1992 г.), „Събирай ме понякога от думите“ (1994 г.), „Адажио“ (2002 г.), „Високо в ниското“ (2004 г.), „Време да те влюбя“ (2006 г.), „P.S.“ (2008 г.), „Събиране на душа“ (2010 г.), “Сянката на Господ” (2019 г.), „Напук на сезона“ (2018 г.), „Нека е всичко” (2020 г.), „Отглеждане на тъга” (2022 т.) и „Есеннопис“ (2023 г.).

Стихове на поетесата са публикувани в централни и местни вестници, списания и алманаси, както и в сайта за нова българска художествена литература „ХуЛите“. Носител е на наградата на Враца за 2005 г., на националната награда „Христо Г. Данов“ за 2008-ма в раздел „Електронно издаване и нови технологии“, на националната литературна награда „Иван Давидков” за 2022 г. и др. Поезията й е превеждана на френски, немски, английски, беларуски, руски и украински езици и е публикувана в чуждоезични издания. Песни по нейни текстове изпълняват Маргарита Хранова, група „Спринт“, бардът Красимир Йорданов и др. Член е на Дружеството на врачанските писатели и е зам.-главен редактор на Литературно-художествения алманах „Околчица”.

Яна Кременска вярва, че човек има нужда и от мълчанията си, за да му отлежи в душата това, което се случва: “да натрупа тъга, да натрупа умора, да натрупа любов, защото и това е товар и тежи понякога. След това идва един момент, в който не можеш да държиш всичко това в себе си и трябва да го разкажеш, да споделиш. При мен така се получава писането – нищо свръхестествено няма в него”, казва тя.

Обича заигравката с приказките. Принцът и пантофката, Пепеляшка, Хензел и Гретел, Палечко – всичките ги забърква в общи каши. Даже има стихотворение, което започва така: „Събрах ги във съдран чувал – какво като са приказни? За никого не ми е жал и няма да ми липсва.“ Въпреки че никога не е живяла на село, много обича да пише за него – да отиде там, някъде, и да слуша историите на старите баби и дядовци. Други теми в творчеството й са козите, които вплита в много свои стихотворения, пише за любовта, тъгата, смисъла на живота, за тук и отвъд, за Бог…

Няма любимо време за писане на стихове – не чака да се стъмни, не чака да се съмне. Когато има порив, го материализира веднага. Пише много бързо, на един дъх. Пояснява, че първо усеща стихотворението като ритъм и изведнъж идват и думите сами. После си казва: „Боже, аз ли го написах това!“ Буквално за 3-4 минути всичко се излива до финалната точка. Не редактира никога – “ако става – става, ако не става – отива там, откъдето е дошло”, пояснява как я навестяват творбите й Яна Кременска.  

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here