Дружеството на плевенските писатели чества тържествено 80-годишния юбилей на поета Георги Константинов

0
654
Георги Константинов

Дружеството на плевенските писатели ще чества тържествено 80-годишния юбилей на Георги Константинов. Срещата с именития български поет от Плевен ще е на 19 февруари, от 17,30 ч., в зала „Катя Попова“. Съорганизатор на проявата е Община Плевен.

Творецът ще представи и най-новата си стихосбирка „Живея високосно“. Със свои изпълнения в събитието ще се включат Общински хор “Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, актьорът и певец Симеон Владов и бардът Румен Спасов, който ще изпълни песни по стихове на юбиляря.  

Георги Константинов е роден на 20 декември 1943 в гр. Плевен, където завършва гимназия, а впоследствие – и българска филология в Софийския университет (1967). Бил е зам.-главен редактор на в. „Народна младеж“, главен редактор на сп. ”Родна реч”, главен редактор на сп. ”Пламък” (от 1983) и негов управител. Народен представител е в VII ВНС (1990-1991) и заместник-министър на културата (1995). Главен секретар е на Съюза на българските писатели (1997), член е на българския ПЕН център от 1996 г. и негов почетен председател.

Георги Константинов дебютира с три стихотворения: „Еделвайс“, „На път“ и „Хижа“, публикувани в сп. „Родна реч“ (№ 6, 1959 г.). Сътрудничи на в. „Литературен фронт“, „Пулс“, сп. „Читалище“, „Септември“, „Пламък“, „Тракия“, „Хоризонт“ и др. От 1993 г. е издател на възстановеното сп. „Пламък“. Дебютната му поетична книга „Една усмивка ми е столица“ излиза през 1967 г.

Автор е на над 30 стихосбирки, като част от тях са преведени на френски, немски, руски, полски, украински и др. езици. Стиховете му са включвани в различни антологии, на различни езици – английски, японски, хинди, руски, немски. Пише и книги за деца – неговият роман „Туфо Рижият пират“ е издаден на седем езика.

Носител е на Меdalika Pontificia Vatikan (1996), Национална награда за поезия (1979, 1983), Национална награда за детска литература (1987), награда ”Петко Р. Славейков”, Награда на Министерството на образованието и науката (2001), Национална награда за цялостен принос в детско-юношеската литература ”Константин Константинов” (2005) и др.

Георги Константинов е сред основателите на плевенското Сдружение „Дружество на писателите“ преди 45 години, бил е и негов зам.-председател, а сега е негов почетен член.

Остави коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here